Pompeo apără legalitatea acţiunilor americane împotriva lui Soleimani şi a Iranului

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a apărat marţi legalitatea raidului american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, precum şi a oricărei acţiuni militare viitoare a Statelor Unite împotriva Iranului, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Nu am văzut niciodată această administraţie luând decizii de această natură fără o examinare completă şi în profunzime a bazelor legale’, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă la Washington.


Citește și : NATO îşi va retrage ‘temporar’ o parte din personalul său din Irak

Întrebat dacă au fost consultaţi jurişti înaintea atacului cu dronă în care a fost ucis generalul Soleimani la Bagdad, Mike Pompeo a declarat că nu este în măsură să răspundă cu precizie. ‘Deseori, juriştii trec în revistă în avans toate opţiunile care sunt prezentate preşedintelui Statelor Unite, pentru ca fiecare opţiune să fie validată juridic. Sunt sigur că aşa s-au petrecut lucrurile’, a explicat el.

Pompeo l-a acuzat pe ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, de minciună în privinţa naturii deplasării în Irak a lui Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds, responsabilă cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană.

‘Este ceva în trecut care să indice că exista cea mai îndepărtată posibilitate ca acest domn amabil, acest diplomat de înalt nivel – Qassem Soleimani – să se fi deplasat la Bagdad în ideea de a conduce o misiune de pace?’, a întrebat Pompeo ironic. ‘Ştim că acest lucru nu este adevărat’, a adăugat el. ‘Nu era în misiune diplomatică’, a insistat Pompeo, dezminţind totodată că generalul iranian lucra la ‘un acord’ cu saudiţii ‘pentru reducerea riscurilor’ în Orientul Mijlociu.

Întrebat despre ameninţarea preşedintelui Donald Trump privind lovirea unor situri culturale iraniene în caz de ripostă militară a Teheranului la moartea lui Qassem Soleimani, şeful diplomaţiei americane a dat asigurări încă o dată, aşa cum a făcut-o deja de câteva ori duminică, că Washingtonul va acţiona în conformitate cu dreptul internaţional.

‘Toate ţintele vizate, orice acţiune întreprinsă, vor fi întotdeauna în cadrul dreptului internaţional al războiului’, a afirmat el. ‘Este în întregime coerent cu ceea ce a spus preşedintele’, a adăugat secretarul de stat.

Cu acelaşi prilej, Mike Pompeo l-a făcut responsabil pe Soleimani pentru atacul de pe 27 decembrie din Irak în care a fost ucis un contractor civil american.

Citește și : Putin, în vizită miercuri în Turcia, anunţă Kremlinul

Soleimani ‘continua campania de teroare în regiune. Ştim ce s-a întâmplat (…) în decembrie, ducând în cele din urmă la moartea unui american. Aşa încât, dacă e să căutaţi iminenţa, trebuie să vă uitaţi nu mai departe de zilele care au condus la lovitura ce a fost întreprinsă împotriva lui Soleimani’, a subliniat Pompeo, presat să comenteze dacă atacurile iraniene erau ‘iminente’, termen pe care l-a folosit vineri, când a fost ucis generalul.

‘Şi, în plus, ceea ce am putea vedea ar fi continuarea eforturilor, în numele acestui terorist, de a construi o reţea de activităţi de campanie care vor duce, potenţial, la moartea şi mai multor americani’, a mai spus Pompeo în conferinţa de presă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Strangulată în Marea Neagră – Rusia poartă un război naval teribil, care îi zădărnicește ambițiile de mare putere

Strangulată în Marea Neagră - Rusia poartă un război naval teribil, care îi zădărnicește ambițiile de mare putere Conflictul în curs dintre Rusia și Ucraina...

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.