Pompeo: Atacul împotriva ambasadei americane la Bagdad este opera unor ‘terorişti’

Publicat:

Atacul împotriva ambasadei americane la Bagdad a fost opera unor “terorişti”, a afirmat marţi seară secretarul de stat american, Mike Pompeo, numind două persoane pe care le-a acuzat că au fost sprijinite de “aliaţi ai Iranului”, relatează AFP, scrie agerpres.

“Atacul de marţi a fost orchestrat de terorişti – Abu Mahdi al-Muhandis şi Qais al-Khazali – şi sprijinit de aliaţi ai Iranului, Hadi Al-Amiri şi Faleh al-Fayad”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei SUA.


Citește și : Trump: Voi semna marele nostru acord comercial Faza 1 cu China la 15 ianuarie

“Toţi au fost fotografiaţi în faţa ambasadei noastre”, a adăugat el, publicând trei fotografii în care s-ar afla cei patru indivizi.

Abu Mahdi al-Muhandis este un înalt responsabil al Hashd Al-Sha’abi, coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-Iran, acuzată de Washington că a comis atacul cu rachetă în care vineri a fost omorât un american în Irak.

Faleh al-Fayad este liderul Hashd Al-Sha’abi.

Ca răspuns la atacul de vineri, armata americană a ucis în lovituri aeriene în cursul weekendului 25 de luptători ai brigăzilor Hezbollah, grup armat şiit membru al Hashd Al-Sha’abi, provocând furia a mii de irakieni pro-Iran care au luat marţi cu asalt ambasada SUA al Bagdad.

Qais al-Khazali este şef al unei alte miliţii şiite irakiene, Asa’ib Ahl al-Haq, acuzată de americani că este responsabilă de mai multe tiruri de rachete împotriva intereselor lor în Irak.

Adversar al Washingtonului de invadarea ţării lor în 2003, Qais al-Khazali a fost de mai multe ori ţinta sancţiunilor americane.

Hadi Al-Amiri a fost ministrul transporturilor din Irak între 2010 şi 2014. El este şeful puternicei organizaţii Badr, o altă facţiune irakiană pro-Iran.

Citește și : Trump îndeamnă Irakul să protejeze ambasada americană la Bagdad

După atacul ambasadei americane la Bagdad marţi dimineaţă, Statele Unite au ridicat anunţând trimiterea suplimentară a 750 de militari în regiune, potrivit secretarului apărării.

Preşedintele Donald Trump a ameninţat că va face ca Iranul să plătească “un preţ foarte mare” pentru acest atac.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.