Pompeo critică influenţa ‘nefastă’ a ‘trollilor ruşi’ şi a ‘mitei chineze’

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a criticat vineri influenţa ‘nefastă’ a ‘trollilor ruşi’ şi a ‘mitei chineze’ în cadrul etapei din Macedonia de Nord a turneului său în Balcani, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Occidentul a acuzat în mod repetat Rusia că ar fi în spatele ultimelor campanii de dezinformare pe reţelele de socializare în Macedonia, mai ales în 2018, în momentul bătăliei politice pentru schimbarea denumirii ţării, un demers căruia Moscova s-a opus.


Citește și : Putin: Interesele Washingtonului în Asia au servit drept motiv pentru retragerea SUA din INF

În privinţa Chinei, aceasta a angajat o politică de investiţii în Balcani, în special în construcţia de infrastructuri care lipsesc în această regiune săracă, la porţile Uniunii Europene.

Macedonia de Nord trebuie ‘să reziste ferm şi să se apere de influenţele nefaste’, a declarat secretarul de stat american într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul macedonean Zoran Zaev.

‘Ţara dumneavoastră trebuie să avanseze ghidându-se după inimile şi sufletele cetăţenilor Macedoniei de Nord, nu după serverele şi trollii ruşi pe reţelele de socializare’, a spus el.

Macedonia de Nord este cunoscută pentru faptul că a fost ea însăşi un centru important de producere a ‘ştirilor false’ (‘fake news’) destinate pieţei americane în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, câştigate de Donald Trump, notează AFP.

În acelaşi timp, Milke Pompeo a avertizat împotriva ‘strategiei de mită masivă a Chinei în contractele de infrastructură’.

Potrivit cifrelor Comisiei Europene, circa 70% din totalul investiţiilor străine în Balcanii occidentali provin din Uniunea Europeană faţă de 1%, cât îi revine Chinei.

Citește și : Organizaţia Internaţională a Muncii cere eliberarea unor angajatori şi sindicalişti închişi în Venezuela

Dar de şase ani chinezii au angajat o strategie de investiţii masive în infrastructură, domeniu în care ei rivalizează de acum cu europenii.

Contractele lor sunt însoţite de credite faţă de care Occidentul avertizează statele fără capacităţi financiare din Balcanii occidentali, prevenindu-le că ar putea să cadă într-o spirală de îndatorare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.