X

Pompeo îl acuză pe ayatollahul Khamenei că îi sacrifică pe iranieni în favoarea ideologiei

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo l-a acuzat luni pe ghidul suprem al Iranului, care a respins ajutorul SUA pentru contracararea coronavirusului, că “minte” şi îi sacrifică pe iranieni în favoarea “ideologiei şi teoriilor de complot”, informează AFP, scrie agerpres.

Duminică, ayatollahul Ali Khamenei a dat de înţeles că Teheranul nu va accepta niciodată ajutorul medical american, afirmând că îi suspectează pe “şarlatanii” aflaţi la putere la Washington de a fi în stare să vrea să amplifice epidemia în Iran, unde numărul de morţi continuă să crească.

Citește și : Rusia va monitoriza situaţia coronavirusului cu ajutorul telefoniei mobile

Pompeo a respins de asemenea teoriile nefondate conform cărora “americanii ar fi produs acest virus”.

“Minciunile lui Khamenei cu privire la virusul din Wuhan pun vieţi în pericol”, a replicat Mike Pompeo într-un comunicat, utilizând unul dintre numele controversate folosite de liderii americani pentru a evoca oraşul chinez unde noul tip de coronavirus a apărut pentru prima dată, în decembrie.

“SUA au propus mai mult de o sută de milioane de dolari ajutor medical ţărilor străine, inclusiv poporului iranian, iar cercetătorii noştri lucrează din greu pentru a dezvolta un vaccin. Khamenei a respins această ofertă, pentru că el lucrează din greu ca să inventeze teorii ale complotului şi plasează ideologia mai presus de interesele poporului iranian”, a denunţat Pompeo.

Citește și : Guvernul britanic este gata să impună măsuri mult mai stricte pentru combaterea epidemiei

Secretarul de stat american a acuzat de asemenea regimul iranian că “a negat primul său deces de coronavirus timp de cel puţin nouă zile” şi “a continuat să-i mintă pe iranieni şi lumea cu privire la bilanţul cazurilor şi morţilor, care sunt din nefericire mult mai ridicate decât admite” Teheranul.

De asemenea, Mike Pompeo a deplâns faptul că Mahan Air, compania aeriană iraniană, a menţinut “cel puţin 55 de zboruri între Teheran şi China”, ceea ce a permis epidemiei “să se propage printre iranieni”. “Primele cazuri de coronavirus din cel puţin cinci ţări străine au fost direct importate din Iran, ceea ce a pus în pericol milioane de vieţi”, a estimat şeful diplomaţiei americane.

Tags: Ali KhameneicoronavirusMike PompeoSUAteheranwashington
Categorii: Sinteze