Pompeo îndeamnă la ”menţinerea presiunii” asupra Coreei de Nord

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a îndemnat sâmbătă la ”menţinerea presiunii” asupra Coreei de Nord, denunţând Rusia din cauza unor eventuale încălcări ale sancţiunilor internaţionale, dar a dat asigurări că lumea este ”unită” în impunerea ”denuclearizării” Phenianului, relatează AFP, conform news.ro .

Potrivit unui raport întocmit de experţi ONU, consultat vineri de AFP, Coreea de Nord ”nu şi-a oprit programele nuclear şi balistic şi a continuat să sfideze rezoluţiile Consiliului de Securitate printr-o creştere masivă a transbordărilor ilicite de produse petroliere pe mare”.


Citește și : Peste 1.500 migranţi au murit în Mediterană în primele şapte luni ale anului (UNHCR)

Mike Pompeo a insistat, în cursul unui forum al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la Singapore, ”asupra importanţei menţinerii presiunii diplomatice şi economice asupra Coreeide Nord, pentru a ajunge la o denuclearizare definitivă şi total verificată la care Coreea de Nord s-a angajat”.

Într-o conferinţă de presă, el a adăugat că le-a cerut membrilor ASEAN ”să aplice strict toate sancţiunile, inclusiv încetarea totală a transferurilor ilegale de petrol între nave” cu destinaţia Coreea de Nord.

În urma unei escaladări a tensiunilor fără precedent, în 2017, punctată de tiruri de rachete şi un test nuclear major ale regimului izolat de la Phenian, dar şi de sancţiuni internaţonale tot mai stricte ca represalii, anul 2018 a fost marcat de un ”dezgheţ” spectaculos. El a condus la un summit istoric, pe 12 iunie, în Singapore, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Kim şi-a reafirmat angajamentul în favoarea unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”, o declaraţie vagă de intenţie, fără calendar şi nici modalităţi, departe de ”denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă” pe care o cer Statele Unite.

FĂRĂ ÎNTÂLNIRE CU NORD-COREENII

Mike Pompeo este însărcinat, de partea americană, cu negocieri în vederea aplicării acestui angajament, însă negocierile trenează.

”Nu m-am întâlnit cu nord-coreenii” în reuniunile din Singapore, a recunoscut şeful diplomaţiei americane, în pofida prezenţei omologului său Ri Yong Ho. El nu a spus dacă o asemenea întâlnire ar putea să aibă loc înaintea plecării sale, sâmbătă după-amiaza.

Citește și : Coreea de Nord nu şi-a oprit programele de înarmare nucleară şi cu rachete (raport ONU)

De la summitul Trump-Kim, Washingtonul a deplâns faptul că anumite ţări, cu China şi Rusia în frunte, au început să relaxeze presiunea impusă Phenianului.

Mike Pompeo a salutat sâmbătă angajamentul ministrului chinez de Externe Wang Yi, care i-a promis, a spus el, să continue să aplice sancţiunile.

Însă el a criticat extrem de dur Rusia, evocând informaţii potrivit cărora ea ar continua să facă afaceri cu nord-coreenii şi să ofere de lucru unor muncitori expatriaţi nord-coreeni – o sursă a unor venituri importante pentru regimul de la Phenian.

”Ar fi o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, iar ”orice încălcare” va fi ”luată foarte în serios de către Statele Unite”, a avertizat el, promiţând să discute despre aceste lucruri cu Moscova.

”Preşedontele Kim şi-a luat un angajament”, a subliniat şeful diplomaţiei americane, acela ”de a-şi denucleariza ţara”. ”Trebuie să spun, după reuniunile mele aici, că lumea este unită către acest obiectiv”, ”sunt optimist în succesul nostru”, a dat el asigurări.

Însă ”noi ştim toţi că asta va lua timp”, a adăugat el imediat, cu scopul de a minimaliza lipsa unor progrese concrete.

Întrebat de Channel NewsAsia, el a fost nevoit să recunoască faptul că ”calendarul final al denuclearizării va fi stabilit de către preşedintele (nord-coreean) Kim (Jong Un), cel puţin în parte”.

În cursul întvederilor sale cu ţări din Asia de Sud-Est, Mike Pompeo a evocat de asemenea, din nou, ”îngrijorările” Statelor Unite pe tema ”militarizării chineze a Mării Chinei de Sud”.

El a anunţat o suplimentare cu aproximativ 300 de milioane de dolari a asistenţei în domeniul securităţii regiunii indo-pacifice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.