Pompeo invită la crearea unei coaliţii antichineze

Publicat:

Aflat în vizită la Londra, secretarul de stat american Mike Pompeo a invitat marţi comunitatea internaţională la construirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara “ameninţarea” reprezentată – potrivit lui – de China, acuzând Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru a-şi promova propriile interese, informează Reuters, scrie agerpres.

Preşedintele american Donald Trump identifică China drept principalul rival al SUA şi l-a acuzat pe omologul său chinez Xi Jinping că profită de comerţ şi nu spune adevărul despre pandemia de coronavirus, pe care Trump o numeşte “ciumă chineză”.


Citește și : Germania denunţă ‘provocările’ Turciei în estul Mediteranei

Şeful diplomaţiei americane a denunţat China ca fiind o ţară agresivă, citând revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, diferendele cu India şi epidemia legată de coronavirus pe care – consideră Mike Pompeo – China a exploatat-o în mod “inacceptabil”. El nu a oferit însă nicio probă despre felul în care China a exploatat pandemia de coronavirus, notează Reuters.

“Sperăm să putem construi o coaliţie care înţelege această ameninţare şi se va strădui colectiv să convingă Partidul Comunist Chinez că nu este în interesul său să aibă acest gen de comportament”, a declarat Mike Pompeo în faţa presei, avându-l alături pe ministrul britanic de externe Dominic Raab.

“Vrem ca fiecare ţară dornică de libertate şi de democraţie să înţeleagă ameninţarea pe care o reprezintă pentru ea Partidul Comunist Chinez”, a spus el, salutând discuţiile “deschise” cu responsabilii britanici.

Citește și : Condiţionarea fondurilor europene de statul de drept rămâne deschisă după summitul UE

“Credem că lumea întreagă trebuie să colaboreze pentru a se asigura că toate ţările, inclusiv China, se comportă într-un mod care să fie adecvat ordinii internaţionale”, a declarat Mike Pompeo, citat de AFP.

China acuză ţările occidentale şi în special SUA de isterie antichineză şi de comportament colonialist.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O judecătoare trece de Vetting, iar una este exclusă din concurs

O judecătoare trece de Vetting, iar una este exclusă din concurs Comisia Vetting a transmis Consiliului Superior al Magistraturii deciziile sale privind evaluarea judecătoarelor Lucia...

Laima Vaikule vine la Chișinău. Va urca pe scenă de hram

Laima Vaikule vine la Chișinău. Va urca pe scenă de hram Renumite interpretă din Letonia, Laima Vaikule este invitata specială, care va urca pe scena...

Ploaia puternică a făcut ravagii pe mai multe drumuri

Ploaia puternică a făcut ravagii pe mai multe drumuri În urma ploilor abundente de ieri, trei sectoare de drumuri publice naționale au fost afectate. Echipele de...

SV raportează încasări de peste 741,8 milioane de lei timp de o săptămână

SV raportează încasări de peste 741,8 milioane de lei timp de o săptămână În perioada 30 septembrie - 6 octombrie 2024, încasările Serviciului Vamal la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.