X

Pompeo invită la crearea unei coaliţii antichineze

Aflat în vizită la Londra, secretarul de stat american Mike Pompeo a invitat marţi comunitatea internaţională la construirea unei coaliţii mondiale pentru a contracara “ameninţarea” reprezentată – potrivit lui – de China, acuzând Beijingul că a exploatat pandemia de coronavirus pentru a-şi promova propriile interese, informează Reuters, scrie agerpres.

Preşedintele american Donald Trump identifică China drept principalul rival al SUA şi l-a acuzat pe omologul său chinez Xi Jinping că profită de comerţ şi nu spune adevărul despre pandemia de coronavirus, pe care Trump o numeşte “ciumă chineză”.

Citește și : Germania denunţă ‘provocările’ Turciei în estul Mediteranei

Şeful diplomaţiei americane a denunţat China ca fiind o ţară agresivă, citând revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, diferendele cu India şi epidemia legată de coronavirus pe care – consideră Mike Pompeo – China a exploatat-o în mod “inacceptabil”. El nu a oferit însă nicio probă despre felul în care China a exploatat pandemia de coronavirus, notează Reuters.

“Sperăm să putem construi o coaliţie care înţelege această ameninţare şi se va strădui colectiv să convingă Partidul Comunist Chinez că nu este în interesul său să aibă acest gen de comportament”, a declarat Mike Pompeo în faţa presei, avându-l alături pe ministrul britanic de externe Dominic Raab.

“Vrem ca fiecare ţară dornică de libertate şi de democraţie să înţeleagă ameninţarea pe care o reprezintă pentru ea Partidul Comunist Chinez”, a spus el, salutând discuţiile “deschise” cu responsabilii britanici.

Citește și : Condiţionarea fondurilor europene de statul de drept rămâne deschisă după summitul UE

“Credem că lumea întreagă trebuie să colaboreze pentru a se asigura că toate ţările, inclusiv China, se comportă într-un mod care să fie adecvat ordinii internaţionale”, a declarat Mike Pompeo, citat de AFP.

China acuză ţările occidentale şi în special SUA de isterie antichineză şi de comportament colonialist.

Tags: BeijingChinacoronavirusDonald TrumplondraMike PompeoXi Jinping
Categorii: Știrile zilei