X

Pompeo: NATO trebuie să ‘crească’ şi să se schimbe

Secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat vineri că NATO trebuie să “crească” şi să se schimbe, în caz contrar riscând să devină “depăşită”, la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Alianţa nord-atlantică este în “moarte cerebrală”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel a calificat drept “drastice” comentariile lui Macron, iar joi Mike Pompeo a afirmat că NATO este probabil una dintre cele mai importante alianţe “din istoria documentată”, notează Reuters.

Citește și : Zeci de incendii de vegetaţie, scăpate de sub control în estul Australiei

Totuşi, vineri, secretarul de stat american a subliniat că NATO trebuie să evolueze, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri după un discurs susţinut la Berlin în ajunul celei de-a 30-a aniversare a căderii Zidului.

“După 70 de ani, (NATO) trebuie să crească şi să se schimbe”, a declarat Pompeo. “Trebuie să înfrunte realităţile de astăzi şi provocările de astăzi”, a insistat el. “Dacă ţările cred că se pot bucura de beneficiul securităţii fără a pune la dispoziţia NATO resursele de care are nevoie, dacă nu-şi respectă angajamentele, există riscul ca NATO să devină ineficientă sau depăşită”, a mai spus secretarul de stat american.

Citește și : Socialiştii din Republica Moldova, moţiune de cenzură împotriva guvernului Maia Sandu

NATO, creată în 1949 pentru a asigura “securitatea colectivă” împotriva Uniunii Sovietice, se pregăteşte pentru summitul de la Londra prevăzut pentru 4 decembrie. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, vrea să proiecteze o imagine a unităţii, într-un context în care forţa militară a Chinei este în creştere, iar Rusia este acuzată că încearcă să submineze democraţiile occidentale prin atacuri informatice, campanii de dezinformare şi operaţiuni sub acoperire, mai menţionează Reuters.

Tags: berlinEmmanuel MacronlondraMike PompeoNATO
Categorii: Știrile zilei