Pompeo: Statele Unite și aliații săi nu vor renunța la lupta din Venezuela

Publicat:

Secretarul american de Stat Mike Pompeo a apărat vineri sancțiunile impuse împotriva Venezuelei și a anunțat că Statele Unite „nu vor renunța la lupta” din țara din America Latină, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Mike Pompeo se află într-o călătorie de trei zile în Chile, Paraguay și Peru, în contextul în care Statele Unite sunt îngrijorate de prezența ridicată a Chinei în regiune, în special în criza din Venezuela.


Citește și : Luptele se intensifică în sudul capitalei libiene Tripoli. Au intrat în scenă aviația și armamentul greu

„Statele Unite și aliații săi nu vor renunța la această luptă”, a declarat Pompeo, menționând că Administrația de la Washington sprijină „modul curajos în care cetățenii cer democrația în țara lor”

Statele Unite pun presiune asupra președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, să se retragă de la putere, și cer altor țări să își arate susținerea față de Juan Guaido, lider al opoziției și președinte interimar autoproclamat.

Secretarul american de Stat va vizita sâmbătă orașul Cucuta, situat la granița Columbiană, devenit loc de refugiu pentru un număr semnificativ de cetățeni din Venezuela care încearcă să scape de violențele din țara lor.

Administrația de la Washington a impus un set de sancțiuni împotriva Guvernului președintelui Nicolas Maduro, în încercarea de a-l înlătura de la putere. Vineri, partu companii și nouă nave au fost incluse pe lista de sancțiuni.

„Cred că (cetățenii, n.red.) vor înțelege că actorul malign este aici și cred că își vor da seama că toate țările din regiune, inclusiv Statele Unite, încearcă să îi ajute”, a declarat Pompeo.

Citește și : Sudan: Șeful consiliului militar de tranziție a renunțat la putere după o zi. Înlocuitorul, un general mai puțin cunoscut

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare. Însă Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine “toate opţiunile”. De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primarul din Bălţi pune GPS pe toate microbuzele

Primarul din Bălţi pune GPS pe toate microbuzele De la 1 decembrie, niciun microbuz de rută nu va ieși pe traseu fără GPS. Declarația a...

A început tipărirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară

A început tipărirea buletinelor de vot pentru secțiile de votare din țară Comisia Electorală Centrală (CEC) a început tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul republican...

Teheranul le cere statelor din Golf să nu permită utilizarea spaţiului lor aerian împotriva Iranului

Teheranul le cere statelor din Golf să nu permită utilizarea spaţiului lor aerian împotriva Iranului Teheranul le-a transmis statelor arabe din Golf că ar fi...

Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de blocadă economică în Transnistria

Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de blocadă economică în Transnistria Așa-numitul lider de la Tiraspol, din regiunea separatistă transnistreană, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit cu ambasadoarea Marii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.