Pompeo: SUA şi Rusia ‘nu sunt condamnate la o rivalitate de război rece’

Publicat:

SUA şi Rusia ‘nu sunt condamnate la o rivalitate de război rece’, dar Moscova trebuie ‘să-şi schimbe comportamentul’, a declarat marţi secretarul de stat american Mike Pompeo, cu ocazia Forumului economic mondial de la Davos, în Elveţia, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Nu este nevoie să fim antagonişti. Putem face mai mult de-atât’, a afirmat Pompeo, care s-a adresat Forumului prin videoconferinţă de la Washington, unde a rămas din cauza ‘shutdown’-ului care paralizează parţial instituţiile federale americane.


Citește și : Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice şi-a dat demisia

‘Dar pentru aceasta va fi necesară o schimbare din partea ruşilor a modului lor de gândire şi a comportamentului lor în lume’, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

‘Schimbarea de comportament’ trebuie să se manifeste în primul rând ‘în ce priveşte Ucraina şi în tot ce au făcut ei pentru a influenţa alegerile aici, în Statele Unite, şi peste tot în lume’, a adăugat Pompeo. ‘Aceste comportamente nu pot fi cele ale unei naţiuni care se vrea membră a comunităţii internaţionale’, a subliniat secretarul de stat.

În opinia sa, Rusia poate reveni ‘pe drumul cel bun’, al ‘statului de drept şi al libertăţii’.

‘Dacă vor face aceasta, sunt încrezător în ce priveşte posibilitatea de a vedea cele două naţiuni ale noastre crescând una lângă cealaltă’, a adăugat Pompeo.

Citește și : Zeci de tancuri petroliere din Kazahstan şi Rusia aşteaptă să treacă prin strâmtoarea Bosfor

Dacă cu Rusia nu vede un antagonism iremediabil, Pompeo a plasat în schimb China printre principalele ‘ameninţări ‘ actuale, făcând referire la ‘modelul economic etatist, atitudinea belicoasă faţă de vecini şi statul totalitar din interiorul frontierelor’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.