Pompeo susţine atenţia acordată situației din Venezuela de Peru şi Paraguay

Publicat:

Guvernul SUA, prin secretarul de stat Mike Pompeo, a transmis sâmbătă un impuls de susţinere autorităţilor din Peru şi Paraguay pentru a sprijini cetăţenii venezueleni refugiaţi în aceste ţări şi pentru a exercita presiuni asupra regimului de la Caracas al preşedintelui Nicolas Maduro, considerat ilegitim, informează EFE, potrivit Agerpres.

Aflat într-un turneu fulger în America Latină, secretarul de stat american s-a întâlnit în cursul aceleiaşi zile cu preşedintele paraguayan Mario Abdo Benítez şi cu şeful statului peruan Martín Vizcarra, precum şi cu miniştrii de externe ai celor două state, cu care a discutat situaţia gravă din Venezuela, înaintea reuniunii de luni din Chile a membrilor Grupului de la Lima, care va aborda criza politică şi militară pe care o traversează statul din nordul Americii Latine.


Citește și : Albania: Poliţişti răniţi în timpul protestului opoziţiei împotriva premierului Rama

La Lima, Mike Pompeo a făcut declaraţii de presă alături de omologul peruan Néstor Popolizio, în care a felicitat autorităţile pentru generozitatea de care au dat dovadă şi i-a asigurat pe peruani că nu acţionează singuri, întreaga comunitatea internaţională, inclusiv SUA, fiind alături de ei.

“Peru a primit peste 700.000 de refugiaţi din Venezuela care nu au locuri de muncă, apă sau curent electric”, motiv pentru care SUA “au acordat peste 30 de milioane de dolari pentru ca Peru să îi protejeze” pe aceşti migranţi, a evidenţiat Pompeo.

De asemenea, Pompeo a mulţumit autorităţilor de la Lima pentru că “au recunoscut guvernul interimar al lui Juan Guaido” şi a subliniat că responsabilitatea pentru exodul refugiaţilor îi aparţine lui Maduro.

“Avem aceleaşi obiective (ca Peru) în a-i determina pe oameni să rămână în ţara lor de origine şi să nu fie nevoiţi să migreze. Este speranţa noastră profundă că ei se vor putea întoarce în ţara de origine”, a spus secretarul de stat american.

La rândul său, ministrul de externe peruan a amintit că ţara sa împreună cu Grupul de la Lima şi Organizaţia Statelor Americane (OSA) realizează o serie de activităţi menite să completeze deciziile adoptate de SUA şi UE în scopul izolării regimului ilegitim al lui Maduro.

La Asuncion, Mike Pompeo a declarat că Statele Unite consideră Paraguay drept partener în regiune.

“Vedem o oportunitate de a ne asocia cu democraţii reale, împărtăşim valorile, scopurile şi aspiraţiile noastre”, a declarat el reporterilor după întâlnirea cu şeful statului şi cu ministrul de externe.

Citește și : ‘Vestele galbene’, la actul 22 în Franţa: Noi ciocniri cu forțele de ordine

Vorbind despre criza politică din Venezuela, Pompeo a spus că revenirea democraţiei necesită o “muncă în echipă”, făcând referire la activitatea Grupului de la Lima destinată “apărării democraţiei”.

“Nu este doar viziunea Statelor Unite sau a Paraguayului, alte naţiuni din întreaga lume apără şi îl recunosc împreună pe preşedintele parlamentului Juan Guaido drept adevăratul (preşedintele Venezuelei)”, a remarcat secretarul de stat american.

Totodată, Pompeo a condamnat guvernul lui Maduro şi a insistat că SUA vor continua să apere “democraţia din această ţară (Venezuela) şi pe aceşti oameni”.

Ministrul de externe Alberto Castiglioni a comentat, după întâlnirea cu Mike Pompeo, că “intenţia este de a continua activitatea de izolare completă a regimului (lui Maduro), pentru ca acesta să nu mai aibă nicio gură de oxigen”.

“El nu va mai putea rezista mult timp şi va trebui să cadă. Acest regim va trebui să cadă deoarece va fi imposibil să se opună”, a declarat Castiglioni făcând referire la presiunea diplomatică şi sancţiunile economice impuse de unele ţări Venezuelei.

Întrebat despre o eventuală intervenţie militară, Castiglioni a răspuns că Pompeo “nu a menţionat, în niciun moment, o intervenţie” în Venezuela.

“Ceea ce a spus, a fost ca Paraguay să îşi continue rolul de lider în regiune, aşa cum a făcut-o până acum, astfel încât şi alte ţări să i se alăture”, a evidenţiat şeful diplomaţiei paraguayene.

Turneul secretarului de stat al SUA în America de Sud a început vineri în Chile şi continuă duminică în Columbia, la graniţa cu Venezuela, unde se va deplasa pentru a analiza situaţia miilor de migranţi care părăsesc ţara.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bețișor scapă de urmărire penală. Decizia primei instanțe rămâne definitivă

Bețișor scapă de urmărire penală. Decizia primei instanțe rămâne definitivă Decizia de încetare a dosarului penal al fostei șefe adjuncte a PA Adriana Bețișor, învinuită...

Cristina Gherasimov a văzut cu ochii ei ruinele spitalului Ohmatdit din Kiev

Cristina Gherasimov a văzut cu ochii ei ruinele spitalului Ohmatdit din Kiev Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, aflată într-o vizită de lucru la Kiev,...

O femeie din Șoldănești a născut în ambulanță

O femeie din Șoldănești a născut în ambulanță Momente unice și pline de emoții la Șoldănești. O echipă de medici de urgență au asistat o...

Un vitezoman din Strășeni riscă să rămână fără permis pentru câteva luni

Un vitezoman din Strășeni riscă să rămână fără permis pentru câteva luni Un bărbat din Strășeni a fost surprins de inspectorii de patrulare în timp...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.