Pompierii au intervenit pentru stingerea a 77 de incendii în ultimele două zile

Publicat:

Pompierii au intervenit pentru stingerea a 77 de incendii în ultimele două zile

După mai multe zile cu temperaturi extreme, meteorologii din Republica Moldova anunţă că, la mijlocul săptămânii, va ploua. Până atunci însă, va trebui să ţinem piept unor maxime de peste 40 de grade. Codul roşu de caniculă a afectat starea de sănătate a oamenilor, dar a fost şi cauza unor incendii de vegetaţie. Tot astăzi, Seviciul Hidrometeorologic a emis cod galben de incendiu pe întreg teritoriul ţării.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în sudul şi centrul Republicii Moldova, codul roşu de caniculă se va menţine până în 16 iulie inclusiv. Din 17 iulie însă, un ciclon de aer rece va aduce multaşteptatele ploi, potrivit tvrmoldova.md.


 

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

GHENADIE ROŞCA şef al Direcției Prognoze Meteo, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: „Pe 17 iulie ne aşteptăm să avem ploi mai mult pe partea de nord al Republicii Moldova. Desigur, aceste vor cădea izolat. Ne aşteptăm să fie însoţite de descărcări electrice. Acelaşi lucru se va întâmpla şi pe data de 18, doar că aria de răspândire va fi extinsă şi spre centru şi de sud. ”

Astăzi, meteorologii au anunțat Cod galben de pericol de incendii pentru perioada 16-22 iulie. Tot astăzi, la amiază, pompierii din sudul țării au stins flăcările ce au cuprins o pădure din municipiul Cahul.

TATIANA MUNTEAN ofiţer de presă, IGSU: „Apelul a fost recepţionat la ora 14.52 de minute. Pentru stingerea flăcărilor  au fost îndreptate 6 echipe de pompieri și 5 unități de tehnică din cadrul autorităților publice locale. Flăcările au distrus circa 6 hectare de pădure de salcâm, pini și stejar din suprafața totală de 10 hectare.”

În ultimele două zile, pompierii IGSU au intervenit pentru stingerea a 77 de incendii de vegetaţie. Salvatorii cer respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, iar în situații de risc, oamenii sunt rugați să sune la Serviciul 112. Totodată, săptămâna trecută, din cauza caniculei au avut nevoie de ajutorul medicilor aproximativ 590 de locuitori ai municipiului Chişinău, adică 30 la sută din numărul total al solicitărilor ambulanței.

VLADIMIR BOLOCAN şef adjunct, Direcţia Generală Asistenţă Medicală şi Socială, Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 15 iulie 2024: „Săptămâna trecută, în toate punctele de triaj şi asistenţă anticaniculară s-au adresat pentru 3 mii de cetăţeni. Deja sunt semnalizate cazuri de insolaţii, atât la adulţi cât şi la copii. Săptămâna trecută, în total au fost – 25 de cazuri, 11 copii şi 14 adulţi.”

Autorităţile îndeamnă populaţia să evite expunerea la soare în intervalul orar 11:00 – 18:00, să evite activităţile fizice în orele cu temperaturi crescute şi să se hidrateze frecvent.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

VLADIMIR BOLOCAN şef adjunct, Direcţia Generală Asistenţă Medicală şi Socială, Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 15 iulie 2024: „Recomandăm locuitorilor oraşului Chişinău ca aerisirea apartamentelor să o facă seară după orele 22. Ori până atunci, până la ora 10, oraşul nu reuşeşte să se răcească şi atunci dacă permitem un flux de aer cald în interiorul apartamentului riscăm să obţinem un efect de seră.”

Codul roşu de caniculă, emis în data de 12 iulie, va afecta centrul şi sudul Republicii Moldova până pe 17 iulie, iar în nord va fi cod portocaliu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Persoanele ‘păsări de noapte’, rezultate mai bune la testele de inteligență decât cele care se culcă devreme

Persoanele 'păsări de noapte', rezultate mai bune la testele de inteligență decât cele care se culcă devreme Un studiu efectuat pe pe 26.000 de persoane...

Cum a arătat prințesa Kate la finala de la Wimbledon. Este a doua apariție de la anunțul legat de boala sa

Cum a arătat prințesa Kate la finala de la Wimbledon. Este a doua apariție de la anunțul legat de boala sa Kate Middleton, Prințesa de...

Alec Baldwin le mulţumeşte susţinătorilor săi după anularea procesului pentru omor prin imprudenţă

Alec Baldwin le mulţumeşte susţinătorilor săi după anularea procesului pentru omor prin imprudenţă Actorul american Alec Baldwin le-a mulţumit celor care l-au susţinut după ce...

Postul TV Cartoon Network neagă zvonurile privind închiderea

Postul TV Cartoon Network neagă zvonurile privind închiderea Cartoon Network alungă zvonurile de închidere după un protest viral pe rețelele sociale, reafirmându-și angajamentul față de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.