Pompierii spanioli au reuşit să stabilizeze un incendiu masiv de vegetaţie în vestul ţării

Publicat:

Incendiul, care a devastat de joi aproximativ 12.000 de hectare în Extremadura, în vestul Spaniei, a fost stabilizat sâmbătă, iar unii dintre cei 700 de locuitori evacuaţi se vor putea întoarce acasă, au anunţat autorităţile regionale, notează AFP, potrivit agerpres.

Serviciul de prevenire şi control al incendiilor de vegetaţie din regiune “a declarat incendiul de la Las Hurdes ca fiind stabilizat”, a precizat guvernul acestei regiuni spaniole.


Citeşte şi: A 20-a săptămână de proteste în Israel împotriva reformei judiciare – Black News

“Situaţia incendiului de vegetaţie de la Pinofranqueado este mai bună decât vineri şi evoluţia vremii poate ajuta pe măsură ce orele trec”, a adăugat pe reţelele de socializare preşedintele regiunii, Guillermo Fernandez Vara.

Date obţinute cu ajutorul satelitului european Copernicus arată că o suprafaţă de aproape 12.000 de hectare a ars, mai mult decât estimările autorităţilor regionale evaluând zona dezastrului la 8.500 de hectare.

În cursul dimineţii, coordonatorul protecţiei civile Nieves Villar s-a arătat încurajatoare în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că a fost puţin vânt în sector şi foarte mulţi oameni şi mijloace folosite pentru a circumscrie incendiul.

Pompierii din Portugalia s-au alăturat colegilor lor spanioli, a explicat coordonatorul, subliniind că au fost “peste 600 de participanţi”.

În condiţiile în care vara încă nu a început, Spania, confruntată cu o secetă istorică după trei ani de precipitaţii sub valorile medii, a înregistrat deja mai multe incendii de vegetaţie în ultimele săptămâni.

În 2022, un an negru prin prisma incendiilor de vegetaţie din Europa, Spania a fost ţara europeană cel mai grav afectată, cu aproape 500 de incendii care au devastat peste 300.000 de hectare, potrivit Sistemului european de informare asupra incendiilor de pădure (Effis).

Ţară europeană în prima linie în faţa schimbărilor climatice, Spania se confruntă de câţiva ani cu o creştere a valurilor de căldură, cu precipitaţii din ce în ce mai rare şi neregulate.

Citeşte şi: După ce ‘s-a ars’ cu pandemia de Covid, OMS ‘suflă şi-n iaurt’! Organizaţia internaţională a lansat o reţea pentru detectarea maladiilor infecţioase – Black News

Primul trimestru al acestui an a fost cel mai “secetos” de când au început înregistrările în 1961, potrivit Agenţiei naţionale de meteorologie.

Pe lângă lipsa accentuată a precipitaţiilor, s-a adăugat la sfârşitul lui aprilie un val foarte timpuriu de temperaturi extreme, care a atins un record absolut pentru luna aprilie în Spania continentală de 38,8 grade Celsius, un nivel mai caracteristic lunilor de vară precum iulie sau august. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.