Ponderea Rusiei în comerţul UE a continuat să scadă

Publicat:

Ponderea Rusiei în comerţul UE a continuat să scadă

Aproape jumătate din gazele naturale în stare gazoasă importate de UE au venit din Norvegia (46,6%) şi Algeria (19,7%) în primul trimestru din 2024, în timp ce ponderea Rusiei s-a redus la 17,3%, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, Statele Unite au furnizat aproape jumătate din gazele naturale lichefiate (GNL) importate (47,4%), înaintea Rusiei (17,7%) şi Algeriei (9,9%), iar majoritatea importurilor UE de uleiuri petroliere au venit din Statele Unite (17,1%), Norvegia (13,6%) şi Kazahstan (10,9%).


Citeşte şi: Extrema dreaptă câştigă detaşat alegerile din Franţa – Stiripesurse.md

În primul trimestru din 2024, UE a importat produse energetice în valoare de 95,5 miliarde de euro, cantitatea totală ajungând la 183,8 milioane de tone. Comparativ cu perioada similară din 2023, importurile au scăzut, atât ca valoare (minus 26,4%), cât şi ca greutate netă (minus 10,4%).

Ponderea Rusiei în comerţul UE a continuat să scadă

Valoarea gazelor naturale în stare gazoasă importate a scăzut cu 56,8% în primele trei luni din acest an, comparativ cu primul trimestru din 2023, în timp ce volumul a înregistrat un declin de 11,7%.

O tendinţă similară a fost observată la gazele naturale lichefiate, valoarea importurilor înregistrând un recul de 54,1%, în timp ce volumul a scăzut cu 11,4%. Scăderea semnificativă a valorii reflectă declinul preţurilor gazelor naturale, după majorarea din 2022, în timp de reducerea volumului vine în contextul planului UE prin care statele membre s-au angajat să-şi diminueze consumul de gaze cu cel puţin 15%.

Atât valoarea, cât şi volumul uleiurilor petroliere importate au rămas stabile în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va încheia un acord de cooperare tehnică și financiară cu Lituania

Moldova va încheia un acord de cooperare tehnică și financiară cu Lituania Republica Moldova va încheia un Acord de cooperare tehnică și financiară cu Lituania. Citește...

Ruşii răspund cu aceeaşi monedă: Un diplomat român a fost declarat persona non grata la Moscova

Un diplomat român a fost declarat persona non grata la Moscova Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a fost convocat miercuri la Ministerul rus de...

UE autorizează un nou tratament pentru bronşita tabagică

UE autorizează un nou tratament pentru bronşita tabagică Comisia Europeană a autorizat comercializarea unui tratament ''vedetă'' pentru bronşita tabagică, produs de Sanofi, acest medicament, Dupixent, fiind...

Acces egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii

Acces egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii Prevederile din legislația națională care vizează accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.