X

Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații

Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații

Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.

Studiile genetice și arheologice din ultimul deceniu scot la iveală o realitate șocantă și tulburătoare privind originea genetică a popoarelor europene moderne dar și modul în care acestea au început să i-a naștere pe teritoriul bătrânului continent. Tot mai mulți specialiști susțin că popoarele Europei s-au născut genetic în urma celui mai mare genocid din istoria continentului, cu zestrea genetică dominată a celui mai violent popor de pe bătrânul continent. Inițial s-a crezut că acest popor s-a stabilit pașnic în zona popoarelor neolitice ale vechii Europe, dar cercetările mai recente arată că de fapt a avut loc o schimbare violentă de populație, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

O lume a civilizațiilor agrare și a construcțiilor megalitice

Acum 5000 de ani, Europa era populată de triburi neolitice și eneolitice răspândite din Balcani și până în Insulele Britanice și Peninsula Scandinavă. Ei sunt creatorii fascinantelor culturi agrare danubiene sau a celor megalitice din vestul Europei, cea mai faimoasă creației a lor fiind Stonehenge. Era o eră a mega-așezărilor de agricultori și păstori, unele dintre ele sub forma unor paleo-orașe construite de case lutuite și megastructuri misterioase, situate în apropierea cursurilor de apă și în zone înălțate apărate cu șanțuri și uneori palisade.  Erau civilizații dominate de zeități pământești, ale fecundității și fertilității, în care șamanul și căpetenia jucau roluri esențiale. Piatra era încă materialul de bază, din care erau confecționate uneltele și armele.

Așa cum arată cercetările arheologice, aceste culturi neolitice și eneolitice nu păreau a fi foarte războinice, având mai degrabă un arsenal limitat la vârfuri de lance, săgeată și pumnale sau topoare din piatră. Ceea ce fascina la aceste triburi de păstori și agricultori de la începuturile civilizației era lumea lor spirituală și artistică deosebit de bogată, dovedită de numeroșii idoli sau ceramică în mare parte spectaculoasă. Din punct de vedere genetic, aceste populații erau un amestec de triburi indigene de vânători și culegători vest-europeni peste care s-au suprapus populațiile primilor agricultori europeni veniți în mare parte din Anatolia( n.r. Turcia de astăzi) sau din zona egeeană. Cunoștințele despre metalurgie erau foarte limitate, reduse, în calcolitic, la utilizarea aramei, dar nu pe scară largă.  La un moment dat însă, acum 5000 de ani, aceste civilizații dispar în flăcări. Cercetările arheologice în multe sit-uri scot la iveală o încetare a locuirii violentă, marcată de incendieri puternice.

Moartea adusă de războinici înalți, cu pielea deschisă, violenți și rapace

Pe lângă o epidemie care măcinase mega-așezările neolitice devenite suprapopulate și insalubre, distrugerea marilor civilizații agare europene este legată de apariția la fruntariile Europei a unor triburi extrem de violente și foarte pricepute în meseria armelor. Erau purtătorii culturii Yamnaya, apărută undeva în zona Caucazului, în sudul Rusiei, răspândită în stepele nord-pontice dar și în nordul Iranului de astăzi. Oamenii culturii Yamnaya erau păstori nomazi și așa cum arată Martin Trautmann în lucrarea sa ”First bioanthropological evidence for Yamnaya horsemanship”, au reușit să îmblânzească calul. În plus, cunoșteau metalurgia, reușind să confecționeze în special arme din bronz. Se deplasau rapid, fiind documentat faptul că utilizau căruțe trase de boi, fie cu două, fie cu patru roți. Își îngropau morții în gropi. De altfel, Yamnaya exact asta înseamnă, „cultura gropilor”.

Pentru personajele importante ale tribului, războinici renumiți sau căpetenii, deasupra gropilor se ridicau movile, numite kurgane. Practicau rar agricultura, pe malurile râurilor, atunci când petreceau mult timp într-un loc. Atunci își fortificau și așezările. În rest practicau un stil de viață nomad. Meșteșugarii aveau un statut aparte în lumea Yamnaya, obiectele de metal fiind descoperite în cantități mari în mormintele elitelor tribului. Așa cum arată cercetările pe baza scheletelor de bărbați descoperite, războinicii Yamnaya erau înalți, cu pielea deschisă, foarte probabil cu părul blond și roșcat. Înainte de toate, Yamnaya erau popoare foarte războinice și aveau numeroase avantaje militare, de la topoarele de bronz pe care le mânuiau și până la lupta călare și forța fizică.

Populațiile neolitice din Europa, în contrast, erau mai mici de statură, cu pielea mai închisă și părul brunet. În plus, nu aveau o cultură a războiului și nici nu excelau în zona metalurgiei, având arme de piatră. La Yamnaya probabil conta și alimentația. Spre deosebire de triburile neolitice ale Europei, aceștia erau toleranți la lactoză și aveau o dietă bazată mai ales pe lapte, carne și alte produse derivate din lapte. ”Se pare că mâncau mai ales carne și produse lactate„, mărturisește specialistul Kristian Kristiansen de la Universitatea din Gotteborg, Suedia. Același specialist spune că aceste triburi Yamnaya era extreme de violente, iar așa cum arată și dovezile arheologice și genetice erau probabil cea mai violentă populație care a ajuns vreodată în Europa.

Un genocid continental

Odată puși în mișcare către teritoriile europene, războinicii Yamnaya nu au mai putut fi opriți. Comunitățile agrare era victime sigure. Slăbite de epidemie, fără tehnologie militară avansată, în comparație cu cea a celor din neamurile Yamnaya, mai scunzi, vechii agricultori ai Europei au sucombat în fața invadatorilor. Tot mai mulți specialiști pun pe seama acestei invazii devastatoare, distrugerea majorității marilor așezări neolitice, din zona danubiană, chiar și de pe teritoriul țării noastre, și până la triburile neolitice britanice, cei care au ridicat Stonehenge. Studiile genetice și arheologice scot la iveală un adevărat război de exterminare. Efectiv, genele bărbaților neolitici din Europa au dispărut.

Cel mai probabil, războinicii Yamnaya au exterminat bărbații din fiecare comunitate și au păstrat o parte a femeilor. Specialiștii danezi au descoperit șocați că nu a rămas mai nimic în structura poporului danez, de exemplu, din genetica strămoșilor neolitici. În mare parte doar a celor din cultura Yamnaya. ”A fost o schimbare atât de rapidă de populație, efectiv fără descendenți ai predecesorilor„, preciza paleocologistul Anne Birgitte Nielsen de la Universitatea din Lund. Interesant este și faptul că, așa cum arată studiile genetice și anatomice, pe scheletele Yamnaya descoperite, cei care s-au deplasat către vest erau doar bărbați. A fost o invazie militară în toată regula, prima din istoria Europei, la o asemenea scară. Probabil aceștia s-au deplasat în căutarea de noi pășuni, dar cert este că au străbătut continentul de la un capăt în altul și l-au trecut prin foc și topoarele lor de bronz, călare pe caii lor mici de stepă.

Așa cum se conturează rezultatele mai multor studii interdisciplinare, Kristian Kristinsen a ajuns la concluzia că a fost vorba despre un genocid la nivel continental, populațiile Yamnaya exterminând, cel puțin partea bărbătească a vechilor triburi de agricultori europeni „ Am ajuns tot mai convins de faptul că a fost un fel de genocid”, spune cercetătorul suedez. De altfel, așa cum arată și caracteristicile genetice ale popoarelor vest și nord-europene, cu piele albă, păr și ochi deschiși la culoare, specifice Yamnaya, arată că genele mai „brunete„ ale agricultorilor aproape că s-au pierdut în zona central-vest și nord europeană.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

 

Părinții popoarelor europene

Specialiștii spun că de fapt această invazie Yamnaya a pus bazele constituirii genetice a popoarelor europene, chiar și de astăzi. ”Am arătat că Epoca Bronzului a fost o perioadă foarte dinamică, implicând migraţii masive ale populaţilor responsabile pentru în mare parte pentru formarea structurii demografice ale Europei de astăzi dar şi a Asiei”, se arată în articolul “Population genomics of Bronze Age Eurasia” din revista ”Nature”. Așa cum arată analizele genetice făcute pe cromozomul Y al popoarelor europene de astăzi, haplogrupurile R1a/R1b aduse de oamenii culturii Yamnaya sunt dominante pentru mai bine de jumătate din populația modernă a Europei.

Aceste analize arată două lucruri. Faptul că populațiile de agricultori neolitici au fost aproape exterminați dar și că triburile Yamnaya sunt de fapt primii părinți ai europenilor de astăzi. De altfel, și Maria Gimbutas identifica cultura Yamnaya cu proto-indo-europenii, iar David Anthony, preciza că, din punct de vedere lingvistic, purtătorii culturii Yamnaya au fost deasemne părinții limbilor europene. În concluzie toate genetica Europei a fost schimbată și modelată de această invazie devastatoare a războinicilor Yamnaya, cei care printr-un genocid au dat naștere popoarelor europene.

Tags: continentgeneticăgenocid
Diverse