X

Popşoi: Am depășit perioada cea mai complicată, nu mai depindem de Gazprom

Popşoi: Am depășit perioada cea mai complicată, nu mai depindem de Gazprom

„În această săptămână a fost lansată o filială a bursei de la București în Republica Moldova, bursa energetică funcționează deja de ceva timp. Kremlinul a aspirat că ne va îngenunchea, că ne va pune în fața unui pericol, unei amenințări pe care nu o vom putea depăși. În final am depășit-o grație consolidării societății noastre și grație sprijinului generos din partea prietenilor noștri: România și țărilor membre UE,” a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Poșoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Am depășit perioada cea mai complicată. Acum suntem într-o perioadă de consolidare a acestor reușite, numai depindem de Gazprom. Este o situație care acum 3-5 ani părea imposibilă, irealizabilă. Deși, aveam anumite angajamente în cadrul pachetului trei energetic cu UE, încă de vreo 10-15 ani, să diversificăm, să reducem din această dependență de o singură piață, un singur importator, distribuitor,” a spus Mihai Popșoi, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că, politicienii din ultimul deceniu mai mult au tot tărăgănat rezolvarea acestei probleme pentru că unii nu aveau interes.

„Aveau un interes să păstreze schemele meschine de aprovizionare a țării noastre cu electricitate, gaze. Îmi aducem aminte de acele firme căpușe off-shore de pe urma cărora beneficiau exponenți ai fostelor guvernări,” a mai adăugat acesta.

Potrivit diplomatului, este o istorie tristă, o istorie care a păstrat Republica Moldova în sfera de influență și de vulnerabilitate.

„Prezentul arată cu totul altfel, Republica Moldova nu mai este dependentă energetic și nu va mai fi niciodată dependentă energetic,” a conchis acesta.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Tags: kremlinMoldovaPopșoi
Politică