X

Popșoi crede că putem soluționa conflictul transnistrean până în 2030

Popșoi crede că putem soluționa conflictul transnistrean până în 2030

Conflictul transnistrean poate fi soluționat până în 2030, susține vicepremierul Mihai Popșoi. Ministrul de Externe al Republicii Moldova, totuși, ezită să ofere garanții că acest lucru se va întâmplat.

Citeşte şi: Armata israeliană a găsit banii lui Yahya Sinwar, dar liderul teroriştilor rămâne de negăsit – Stiripesurse.md

Declarațiile au fost făcute marți, într-un interviu acordat pentru Agerpres, preluat de stiripesurse.ro. Oficialul și-a amintit că tatăl său a luptat în războiul de pe Nistru și a reiterat că guvernarea de la Chișinău vrea să rezolve diferendul pașnic.

„În ce măsură vom reuși depinde şi de constrângerile regionale, aşa cum bine punctaţi. Este cert că avem sprijinul deplin al partenerilor şi prietenilor noştri din Ucraina, nemaivorbind de România.

Popșoi crede că putem soluționa conflictul transnistrean până în 2030

Evident, poziţia cea mai problematică este cea a Federaţiei Ruse, care de 30 de ani de zile păstrează trupe pe teritoriul nostru în pofida nenumăratelor insistenţe ale autorităţilor de la Chişinău şi ale comunităţii internaţionale de a evacua aceste trupe şi muniţii. De altfel, Federaţia Rusă şi-a asumat un angajament public internaţional în 1999 la summitul OSCE de la Istanbul. E adevărat, în scurt timp şi-a schimbat poziţia şi încet, încet a uitat de acel angajament”, a spus Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău a mai precizat că, deși Rusia insistă pe neutralitatea Moldovei, administrația de la Kremlin este cea care încalcă acest principiu, menținând trupe în stânga Nistrului. „Va trebui să muncim, să depunem eforturi diplomatice împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a apropia acel moment când Federaţia Rusă va conştientiza că trebuie să renunţe la acea prezenţă militară care nu are niciun substrat legal, juridic în Republica Moldova”, consideră Popșoi.

Tags: Mihai PopşoiTransnistria
Politică