Populaţiile de dugong, în scădere, îşi pierd diversitatea genetică (studiu)

Publicat:

Populaţiile de dugong, în scădere, îşi pierd diversitatea genetică (studiu)

Populaţiile de dugong devin din ce în ce mai sensibile la impactul antropic şi la schimbările climatice, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează Xinhua.

Numărul exemplarelor de dugong este în scădere de o mie de ani, iar populaţiile din vestul Oceanului Indian şi-au pierdut recent diversitatea genetică, afirmă autorii studiului, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Noul studiu a examinat ADN-ul străvechi al unor specimene de dugong care sunt expuse în muzee şi a cartografiat diversitatea genetică a acestora în regiunea Indo-Pacific, modelând populaţiile lor din trecut.

Autorii cercetării, de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă şi de la Universitatea Oslo din Norvegia, au declarat că populaţiile globale de dugong devin fragmentate şi mai puţin diverse, ceea ce le expune la un risc tot mai mare de dispariţie din cauza activităţilor umane şi a schimbărilor climatice.

O mai bună înţelegere a populaţiilor acestor vieţuitoare ar putea identifica grupurile deosebit de vulnerabile pentru a defini astfel priorităţile de conservare, se arată în studiul publicat în revista Royal Society Open Science.

Dugongii au avut o importanţă culturală şi economică în regiunea Indo-Pacific timp de milenii, însă sunt expuşi unei multitudini de ameninţări de natură antropică, conform noului studiu.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Autorii au afirmat că oamenii de ştiinţă nu înţeleg deocamdată structura populaţiei globale de dugong, împiedicând identificarea populaţiilor vulnerabile pentru a le acorda prioritate în programele de conservare.

Studiul a descoperit că dugongii din vest au niveluri de variaţie genetică de 10 ori mai scăzute în comparaţie cu dugongii din est şi că această diversitate a scăzut pe parcursul secolului al XX-lea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un episod de albire masivă a bureţilor marini în Noua Zeelandă, cel mai extins înregistrat vreodată

Un episod de albire masivă a bureţilor marini în Noua Zeelandă, cel mai extins înregistrat vreodată Un episod de albire masivă a peste 50 de...

Saga ‘John Wick’, cu Keanu Reeves în rolul principal, în pregătire

Saga 'John Wick', cu Keanu Reeves în rolul principal, în pregătire Saga "John Wick" va ajunge pe micul ecran. Un serial bazat pe această franciză,...

Cea mai mică fosilă de humerus uman oferă noi informaţii despre specia Homo floresiensis

Cea mai mică fosilă de humerus uman oferă noi informaţii despre specia Homo floresiensis Oamenii de ştiinţă au descoperit rare fosile umane străvechi pe insula...

Actriţa Daisy Ridley, cunoscută din cea mai recentă trilogie ‘Star Wars’, diagnosticată cu boala Basedow-Graves

Actriţa Daisy Ridley, cunoscută din cea mai recentă trilogie 'Star Wars', diagnosticată cu boala Basedow-Graves Actriţa Daisy Ridley a vorbit pentru prima dată în mod...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.