Portavionul american Ronald Reagan face o escală în Vietnam

Publicat:

Portavionul american Ronald Reagan urmează să facă duminică o escală în portul Danang din centrul Vietnamului, semnalează vineri AFP, potrivit agerpres.

Agenţia remarcă valoarea de simbol a evenimentului pentru două ţări foste inamice, care au în prezent interese comune împotriva pretenţiilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud. Vizita navei militare americane coincide cu a zecea aniversare a parteneriatului strategic între Hanoi şi Washington. Este a treia oară când un portavion al SUA ajunge în Vietnam; primul a fost Carl Vinson, care a acostat tot la Danang, în martie 2018.


Citește și : Prima zi a Summitului pentru un nou pact financiar de la Paris

Portavionul Ronald Reagan va rămâne în apele vietnameze până în 30 iunie. Între timp, marinarii militari americani vor susţine un concert, vor vizita un orfelinat şi vor participa la competiţii sportive.

Pham Thu Hang, purtătoare de cuvânt a ministerului de externe de la Hanoi, a declarat joi că astfel de vizite reprezintă “un schimb obişnuit pentru pace, stabilitate, cooperare şi dezvoltare în regiune şi în lume”.

Statele Unite şi Vietnamul au stabilit relaţii diplomatice în 1995, la 20 de ani după căderea Saigonului, care a consfinţit reunificarea vietnameză sub regimul comunist.

Cele două ţări se confruntă acum cu ponderea tot mai mare a Chinei în regiune; Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, în ciuda protestelor altor state riverane.

Secretarul de stat american Antony Blinken a făcut o escală la Hanoi în aprilie, pentru a “sublinia parteneriatul existent” cu Vietnamul.

Citește și :  Situaţia din Cisiordania ‘ameninţă să devină incontrolabilă’

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.