X

Portret de candidat: Averea și cariera Nataliei Morari

Portret de candidat: Averea și cariera Nataliei Morari

A devenit cunoscută datorită carierei sale din jurnalism, dar s-a retras din media după ce s-a aflat despre relația ei cu afaceristul Veaceslav Platon, eliberat din detenție la acea etapă. După o pauză de la acest eveniment care a bulversat opinia publică, a revenit în mediul online cu propriul proiect, iar acum pretinde la șefia țării. Vorbim despre candidata independentă Natalia Morari.

Cariera

A învățat sociologia la Moscova, unde și-a început cariera în jurnalism, la publicația rusească „Novoe Vremea”. În urma unor investigații care ar fi deranjat conducerea de la Kremlin, după cum spunea chiar ea în cadrul mai multor interviuri, Natalia Morari a fost expulzată din Rusia, potrivit agora.md.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

A revenit la Chișinău, la Publika TV, unde a avut propria emisiune în perioada anilor 2010 și 2013. Postul de televiziune a ajuns în controlul oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, iar Morari și-a lansat un alt proiect la TV7, post de televiziune deținut pe atunci de fostul deputat Chiril Lucinschi.

Ulterior, a stat la bazele lansării postului TV8, gândit ca o televiziune independentă, finanțată cu ajutorul partenerilor externi. A continuat să modereze propriile proiecte, până când a fost nevoită să se retragă din companie, inclusiv din Consiliul de Administrație.

Pe lângă activitatea jurnalistică, Natalia Morari s-a implicat activ în diverse procese social-politice. A promovat valorile europene, a fost unul dintre principalii organizatori ai protestelor din aprilie 2009, generate de nemulțumirea tinerilor față de rezultatul alegerilor parlamentare. A mai fost ambasadoarea campaniei „Stop Fals!”, o inițiativă a Asociației Presei Independente.

Averea

Conform declarației de avere pentru anul trecut, Natalia Morari declară un venit de aproape 85 de mii de lei de la Media Sapiens SRL, companie pe care o deține. Mai indică o donație de 36 de mii de euro pe numele copilului, însă fără a menționa donatorul.

S-a mai ales cu aproximativ 21 de mii de lei din vânzarea unor bunuri la magazine specializate.

Nu are niciun teren sau bun imobil în proprietate. Declară că are în uz un apartament de 176 de metri pătrați, despre care spunea anterior că îi aparține fiului său minor.

În folosință mai are o mașină de lux, fiind vorba de un Mercedes fabricat în 2023, care nu este însă evaluat în declarație.

Sunt indicate trei bunuri care depășesc valoarea a zece salarii medii lunare pe economie: un ceas Rolex de 7.000 de dolari, un ceas Chanel de 8.000 de dolari și o geantă Chanel de 10.200 de dolari, toate obținute prin donație.

Bunuri din declarația de avere

CEC

În mai multe conturi bancare deschise în Moldova își ține în jur de 272 de mii de lei. Mai indică și criptomonedele Bitcoin, evaluate cu peste 16.200 de dolari sau peste 283 de mii de lei.

În declarație sunt menționate două credite, de 456 de mii de lei și 5.200 de euro (101 mii lei), contractate în 2014 și, respectiv, 2020, de la o bancă și de la o organizație de creditare din țară.

Controverse

De-a lungul carierei sale, Morari s-a confruntat cu mai multe controverse, precum că ar fi un agent de influență al Federației Ruse, acuzații categoric respinse de mai multe ori.

În septembrie 2021, Natalia Morari a recunoscut public că tatăl copilului său este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Acesta a fost învinuit de escrocherii și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt pentru care fusese condamnat la închisoare. Executarea pedepsei i-a fost ulterior suspendată, Platon a fost eliberat din detenție și a fugit la Londra, fiind însă anunțat în căutare de autoritățile moldovenești pentru neprezentarea la ședințele de judecată.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Morari a declarat că ar fi fost șantajată cu aceste detalii din viața ei personală. În urma dezvăluirilor făcute, a anunțat că se retrage temporar din Consiliul de Administrație al TV8. Ulterior, ea a spus că ar fi fost exclusă ilegal din conducerea postului de televiziune, acuzații respinse de instituția media. Cele două părți au pe rol câteva procese de judecată.

Anterior, în cadrul unui interviu, a refuzat să spună cine îi sponsorizează noul proiect online, sponsorizat cu mii de euro pe rețelele de socializare. A negat că ar fi Veaceslav Platon. Totuși, cei doi publică discursuri trase la indigo, ea – în română, el – în rusă. 

 

 

Tags: kremlinMorarimoscova
Politică