X

Portugalia a înregistrat un număr record de turişti străini în 2023

Portugalia a înregistrat un număr record de turişti străini în 2023

Portugalia a atras anul trecut un număr record de turişti străini, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INE), în condiţiile în care sectorul turismului din această ţară şi-a revenit mult mai rapid decât altele din pandemia de COVID-19, transmite AFP.

În 2023, numărul vizitatorilor străini în Portugalia a crescut cu 19,2% faţă de 2022, şi cu 7,7% faţă de 2019, înaintea pandemiei, ajungând la 26,5 milioane, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Cei mai mulţi turişti au venit din Spania (5,7 milioane), Marea Britanie şi Franţa (aproape trei milioane fiecare). Conform datelor INE, Spania “rămâne piaţa sursă principală pentru turiştii internaţionali”, cu o pondere de 25,2%.

Turismul este un sector important pentru Portugalia, fiind responsabil pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut. În 2023, economia a înregistrat un avans de 2,3%, printre cele mai ridicate ritmuri de creştere din UE. Conform estimărilor Guvernul, Portugalia ar urma să înregistreze o expansiune de 1,5% anul acesta şi de 1,9% anul viitor.

Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) a prognozat recent că industria globală a turismului îşi va reveni complet din pandemia abia în acest an, când sosirile de turişti internaţionali este posibil să fie cu 2% peste cele din 2019.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Tags: portugaliaturisti
Externe