Portugalia, afectată în continuare de incendii de vegetaţie, a decretat stare de alertă

Publicat:

Portugalia, afectată de cel de-al treilea val de căldură de la începutul lunii iulie, a înregistrat mai multe incendii de vegetaţie luni, în contextul în care această ţară a fost plasată în stare de alertă până marţi din cauza riscurilor asociate focarelor apărute în păduri, informează AFP, potrivit agerpres

Luni dimineaţă, aproape 1.800 de pompieri au fost mobilizaţi pentru a stinge flăcările izbucnite la nivel naţional, potrivit informaţiilor transmise de Protecţia Civilă.


Citește și : Zelenski îi îndeamnă pe ucraineni să rămână vigilenți înainte de ziua independenței: ‘Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât’

Cel mai important focar devastează în prezent regiunea Vila Real din nordul extrem al ţării şi avansează în interiorul unei zone muntoase şi cu acces dificil.

Starea de alertă, decretată de Guvernul de la Lisabona duminică, restrânge în special accesul în păduri şi interzice utilizarea maşinilor sau organizarea de spectacole pirotehnice pentru a evita apariţia unor incendii.

Măsura are totodată obiectivul de a consolida nivelul de mobilizare al echipelor de salvare şi capacităţile lor de intervenţie.

Pentru zilele de luni şi de marţi, Institutul meteorologic portughez (IPMA) a prognozat temperaturi în jurul pragului de 40 de grade Celsius în regiunile din centrul ţării.

Portugalia, care se confruntă în acest an cu o secetă excepţională, a avut deja parte în iulie 2022 de cea mai călduroasă lună iulie înregistrată în ultimul secol.

De la începutul anului, aproape 94.000 de hectare au fost devastate în ţară, alcătuind cea mai întinsă suprafaţă afectată de flăcări după incendiile devastatoare din 2017 care au făcut 100 de victime, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de Institutul pentru conservarea naturii şi a pădurilor (ICNF).

Citește și : Daria Dugina, fiica ‘ghidului spiritual’ al invaziei lui Putin în Ucraina, ucisă într-o explozie

Numai incendiul izbucnit în parcul natural Serra da Estrela, situat într-o regiune muntoasă din centrul Portugaliei şi inclus în patrimoniul UNESCO, a distrus peste 25.000 de hectare de vegetaţie în ultimele săptămâni, înainte de a fi declarat sub control miercurea trecută.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, încălzirea climei creşte probabilitatea de apariţie a valurilor de caniculă, precum şi a episoadelor de secetă şi a incendiilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.