Portugalia, Luxemburg şi Belgia au primit primele tranşe din fondul european de relansare

Publicat:

Portugalia, Luxemburg şi Belgia au devenit marţi primele state membre UE care au primit primele tranşe din fondul european de relansare în valoare de 800 de miliarde de euro, destinat să ajute statele membre să îşi revină din pandemie şi să facă economiile lor mai verzi şi mai digitale, transmite Reuters, scrie agerpres.  

Prefinanţările acordate marţi reprezintă 13% din sumele totale alocate pentru fiecare din cele trei ţări. Executivul comunitar a eliberat 2,2 miliarde de euro pentru Portugalia, 770 milioane de euro pentru Belgia şi doar 12,1 milioane de euro pentru Luxemburg.


Citește și :  Petrolierul Mercer Street a ancorat într-un port din Emiratele Arabe Unite

Eliberarea de noi tranşe este condiţionată de implementarea obiectivelor şi reformelor prevăzute în fiecare din planurile naţionale.

În total, Comisia Europeană a alocat Portugaliei o sumă totală de 16,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi, 5,9 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Belgia şi 93,4 milioane de euro sub formă de granturi pentru Luxemburg.

Până la această dată, numărul total de planuri de redresare aprobate de miniştrii de Finanţe din UE a ajuns la 16, printre acestea fiind şi planurile depuse de toate marile economii ale blocului comunitar.

Planurile prezentate de restul statelor membre UE, inclusiv PNRR-ul României, urmează a fi evaluate la o dată ulterioară.

Toatele cele 27 de state membre UE ar urma să primească bani de la Mecanismul european de relansare, o schemă în valoare de 800 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi. Pentru a primi bani, fiecare guvern trebuie să detalieze cum intenţionează să cheltuie partea care îi revine, cu condiţia ca cel puţin 37% din fonduri să meargă spre obiective verzi, precum reducerea emisiilor de CO2, şi cel puţin 20% pentru a face economia mai pregătită pentru epoca digitală.

Citește și : Iranul înregistrează un nou record de infectări zilnice

Planurile naţionale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, şi apoi de Consiliul miniştrilor de Finanţe, înainte ca banii să fie transferaţi.

Guvernele statelor membre vor primi, în avans, doar 13% din partea lor de bani, iar tranşele viitoare vor veni de două ori pe an, după finalizarea unor ţinte de investiţii şi reforme convenite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Supărări după ceremonia Jocurilor Olimpice. Politicienii de extremă dreaptă susţin că a fost „woke” şi o insultă la adresa creștinismului

Supărări după ceremonia Jocurilor Olimpice. Politicienii de extremă dreaptă susţin că a fost „woke” şi o insultă la adresa creștinismului Ceremonia de deschidere a Jocurilor...

La 58 de ani și-a îndeplinit visul din copilărie și a ajuns la Jocurile Olimpice: „Bunicuța tenisului de masă” reprezintă Chile la Paris 2024

La 58 de ani și-a îndeplinit visul din copilărie și a ajuns la Jocurile Olimpice: „Bunicuța tenisului de masă” reprezintă Chile la Paris 2024 Zhiying...

Cel mai bun film de pe Netflix încărcat pe platformă în 2024. Acum rulează și la noi și a ajuns în trending în peste...

Cel mai bun film de pe Netflix încărcat pe platformă în 2024. Acum rulează și la noi și a ajuns în trending în peste...

TOP 10 cele mai răcoroase destinații de vacanță în luna august: Unde poți călători

TOP 10 cele mai răcoroase destinații de vacanță în luna august: Unde poți călători Cu încălzirea globală și temperaturile tot mai ridicate, planificarea unei vacanțe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.