Portugalia: Socialiştii îşi măresc uşor avansul în perspectiva alegerilor legislative (sondaj)

Publicat:

Socialiştii portughezi şi-au mărit uşor avansul în perspectiva alegerilor legislative care au loc la 6 octombrie, dar nu sunt în situaţia de a constitui singuri o majoritate, indică un sondaj de opinie publicat vineri de Reuters, potrivit agerpres.

Partidul de centru-stânga al premierului Antonio Costa a întrunit 38,4% din intenţiile vot în sondajul realizat de institutul Aximage pentru Jornal Economico, comparativ cu 38,1% în sondajul similar publicat luna trecută.


Citește și : BoJo se declară ‘prudent optimist’ cu privire la posibilitatea unui acord al Brexitului

Un alt sondaj, realizat de institutul Intercampus pentru ziarul Negocios, i-a cotat pe socialişti cu 37,9%, în timp ce la alegerile din 2015 socialiştii au ieşit pe locul doi, cu 32%.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Social-Democrat, ar urma să-şi adjudece 20,6% din voturi, unul din cele mai slabe scoruri pronosticate de cele mai recente sondaje şi mult sub cei 37% obţinuţi la scrutinul din 2015, a mai indicat Aximage. Sondajul Intercampus i-a cotat pe social-democraţi cu 23,6%.

Conform sistemului de reprezentare proporţională din Portugalia, majoritatea absolută presupune 42% – 45% din voturi, dar acest prag ar putea scădea, potrivit analiştilor, până la 39%-40%, din cauza decalajului crescând dintre principalele două partide şi următoarea formaţiune relevantă.

Dacă socialiştii nu obţin majoritatea absolută, vor avea nevoie de susţinerea altei formaţiuni pentru a putea legifera.

Citește și : Noul preşedinte al Camerei inferioare a parlamentului britanic va fi ales pe 4 noiembrie

Socialiştii portughezi au ajuns la putere în 2015 cu sprijinul a două partide de stânga, Blocul de stânga şi Partidul Comunist, care în noul sondaj Aximage au fost cotate cu 10,2%, respectiv 5,4%.

Conform analiştilor, tensiunile cu stânga “dură” l-ar putea determina pe Costa să-şi caute alt partener, care ar putea fi formaţiunea PAN (Oameni – animale – natură). Aceasta ar putea primi între 4,9% (Aximage) şi 5,2% (Intercampus) din voturi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.