X

Portugalia va interzice fumatul pe terase acoperite şi în proximitatea şcolilor

Portugalia a adoptat o serie de măsuri ce vizează înăsprirea legislaţiei antifumat, în special prin interdicţia de a fuma pe terase acoperite sau în proximitatea şcolilor şi a spitalelor, a anunţat joi ministrul Sănătăţii din această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Prin această lege, dorim ca cei tineri să trăiască în medii lipsite de fumat, să reducem incitarea la fumat şi să le permitem fumătorilor să îşi învingă dependenţa”, a declarat Manuel Pizarro, după încheierea unei şedinţe a Consiliului de miniştri.

Citește și : Număr record de 71,1 milioane de persoane deplasate pe plan intern în 2022 (raport)

“Obiectivul nostru este să ajungem la o generaţie fără fumători până în 2040 (…), iar această lege se înscrie în demersul european antifumat, dar noi vrem să mergem încă şi mai departe”, a adăugat ministrul portughez.

Noul proiect de lege, care va fi trimis în Parlament, unde socialiştii dispun de o majoritate absolută, prevede totodată interzicerea fumatului în toate spaţiile închise, precum şi “pe terasele şi în curţile interioare acoperite sau delimitate prin pereţi sau orice altă structură fixă sau amovibilă”. De asemenea, va fi interzisă posibilitatea de a crea noi spaţii pentru fumători, potrivit unui document care prezintă aceste măsuri.

Guvernul de la Lisabona doreşte, de asemenea, ca pe produsele cu tutun încălzit să fie tipărite avertismente medicale, după modelul celor care există deja pe pachetele de ţigarete convenţionale.

Totodată, nu va mai fi permisă vânzarea de produse cu tutun în spaţiile în care fumatul este interzis, mai ales prin distribuitoare automatizate, începând din 2025.

Citește și : Peskov: Operaţiunea Rusiei în Ucraina este foarte dificilă

Pentru a încadra noile măsuri, Guvernul de la Lisabona a promis să consolideze campaniile antifumat şi consilierea acordată fumătorilor.

În 2019, executivul portughez a estimat că 13.500 de decese au fost asociate consumului de produse pe bază de tutun.

Tags: antifumatfumătoriManuel Pizarroportugalia
Categorii: Diaspora