X

Posibilul război al Chinei pentru Taiwan va costa întreaga lume daune de 10 trilioane de dolari

Posibilul război al Chinei pentru Taiwan va costa întreaga lume daune de 10 trilioane de dolari

Dacă China decide să anexeze militar Taiwanul și SUA se implică în conflict, daunele aduse economiei globale vor depăși invazia Rusiei asupra Ucrainei și COVID. pe 9 ianuarie, scrie Bloomberg

Citește și Hackerii ucraineni au lăsat o parte din Moscova fără Internet și TV

Agenția prognozează că un război asupra Taiwanului ar putea costa lumea 10 trilioane de dolari, egal cu 10% din PIB-ul global, deoarece Taiwan este cel mai mare producător de semiconductori pentru electronice, iar strâmtoarea Taiwan este una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim.

Analiștii Bloomberg au sugerat două scenarii: o invazie chineză a Taiwanului, care ar duce la implicarea SUA de partea insulei, și o blocare comercială a Taiwanului. Cea mai gravă lovitură pentru economiile mari și pentru întreaga lume va fi lipsa cipurilor și a altor semiconductori; diverse industry vor suferi pierderi semnificative – de la producția de laptopuri, tablete și smartphone-uri până la industria auto, se spune în articol.

Experții sunt de părere că principalele consecințe ale războiului sunt o scădere a PIB-ului în Taiwan cu 40%, în China cu 16,7% și în Statele Unite cu 6,7%. PIB-ul global va scădea cu 10,2%, iar Coreea de Sud, Japonia și alte țări din Asia de Est vor fi cele mai afectate. În cazul blocării insulei de către China continentală, economia Taiwanului va scădea cu 12,2%, pentru China scăderea PIB-ului va fi de 8,9%, pentru Statele Unite – 3,3%, pentru întreaga lume – 5%, potrivit agenției. scrie.

În al doilea scenariu, lumea va pierde și accesul la semiconductori produși în Taiwan, dar consecințele pentru comerțul global, transportul maritim și piața financiară vor fi mai puțin grave, conform Bloomberg.   

Tags: Chinarazboitaiwan
Categorii: ExterneȘtirile zilei