X

Poşta austriacă recunoaşte că VINDE datele clienţilor săi

Poşta austriacă a recunoscut marţi că a colectat şi comercializat date privind presupusele “afinităţi politice” ale clienţilor săi, dând asigurări că nu vede nimic ilegal în această practică, în condiţiile în care dezvăluiri din presă au adus-o sub focul criticilor pe fondul scandalului legat de Facebook, informează AFP, potrivit agerpres.

Compania “a dezvoltat un model ce permite stabilirea afinităţii partizane probabile a unei persoane”, a admis societatea într-o declaraţie făcută marţi pentru AFP, subliniind că “acest calcul serveşte exclusiv la limitarea pierderilor inutile în trimiterea de scrisori” de către partidele cărora le sunt vândute aceste date.

Citeşte şi: Un chinez a atacat o şcoală din Beijing: Cel puţin 20 de elevi sunt răniţi!

Dezvăluită luni de site-ul austriac de investigaţii Addendum într-un context de îngrijorare crescândă pe plan internaţional în ceea ce priveşte protejarea datelor personale, această practică a suscitat o amplă controversă în Austria.

ONG-ul Epicenter Works a calificat drept “scandaloase” acţiunile Poştei, estimând că acestea încalcă reglementările europene. La rândul său, Asociaţia pentru apărarea drepturilor consumatorilor VKI şi-a exprimat îndoiala că difuzarea unor asemenea “date sensibile” este conformă legislaţiei, îndemnându-i pe clienţi să depună plângere.

Potrivit Addendum, Poşta austriacă a comercializat date care conţineau numele, vârsta, adresa şi sexul a circa 3 milioane de persoane, adică mai mult de o treime din populaţia Austriei. În cazul a 2,2 milioane de clienţi, aceste date au inclus şi o presupusă “afinitate politică”.

Citeşte şi: Un lider AfD a fost bătut cu bestialitate! Acum se zbate între viaţă şi moarte

Poşta Austriei, companie cotată la Bursă din 2006, dar aflată în proporţie de 52,8% sub controlul statului austriac, a recunoscut că strângerea de informaţii în scopuri de marketing era pentru ea “o practică curentă de ani de zile”. Totodată, ea a dat asigurări că aceasta era efectuată în cadrul legii.

Comercializarea datelor îi aduce societăţii un venit de circa 10 milioane de euro pe an, potrivit Addendum.

În SUA, gigantul reţelelor sociale Facebook se află în centrul unui scandal pentru că a lăsat compania britanică de analiză Cambridge Analytica să exploateze datele private a zeci de milioane de utilizatori în avantajul campaniei electorale a lui Donald Trump, în 2016. 

Tags: afinitati politiceAustriaCambridge Analyticadatefacebookpoştă
Categorii: Diaspora