Pot animalele de companie să anticipeze cu adevărat seismele? Ce spune știința

Publicat:

Pot animalele de companie să anticipeze cu adevărat seismele? Ce spune știința

Cercetări recente sugerează că animalele pot anticipa cutremurele, vacile, oile și câinii prezentând o activitate crescută înainte de cutremure, potrivit revistei Scientific American.

Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animalelor, împreună cu Universitatea din Konstanz și o echipă multinațională, au folosit instrumente sensibile pentru a monitoriza animalele de la o fermă din nordul Italiei în 2016 și 2017. Ei au atașat biologatoare și senzori GPS la șase vaci, cinci oi și doi câini, înregistrându-le mișcările de până la 48 de ori pe secundă, potrivit stiripesurse.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Studiul, publicat în Ethology, a observat mai mult de 18.000 de cutremure, inclusiv un cutremur cu magnitudinea de 6,6. Analiza a arătat că animalele adăpostite împreună au prezentat o activitate semnificativ crescută cu câteva ore înainte de cutremurele cu magnitudinea de 3,8 sau mai mare, un tipar care nu a fost observat atunci când animalele erau la păscut. Cercetătorii propun ca animalele aflate în spații restrânse să se confrunte cu un stres sporit, ceea ce le poate amplifica răspunsurile.

Studiul se aliniază cu „teoria comportamentului colectiv”, conform căreia animalele dintr-un grup își influențează reciproc reacțiile. Această teorie a fost documentată la diverse specii, inclusiv mamifere, păsări și insecte. Martin Wikelski, coautor al studiului, a observat că vacile îngheață inițial în timpul activității seismice până când câinii reacționează, declanșând un răspuns amplificat în rândul vacilor și oilor. Cercetătorii presupun că animalele percep un semnal de la mișcarea plăcilor tectonice, care expulzează ioni în aer, provocând un răspuns.

Criticii, însă, sunt sceptici. Geologul Wendy Bohon avertizează că, fără dovezi clare ale unei legături directe între comportamentul animalelor și cutremure, acest lucru ar putea duce la alarme false. În ciuda scepticismului, cercetătorii consideră acest studiu drept o bază pentru viitoarele lucrări. Aceștia plănuiesc proiecte suplimentare în Italia, Chile și Rusia pentru a explora dacă și alte specii de animale prezintă sensibilitate la activitatea seismică, numindu-și efortul o „vânătoare de biotrezori”.

Pisicile par să fie bune la detectarea cutremurelor

Despre pisici în special se crede că pot simți cutremure înainte ca acestea să aibă loc, datorită simțurilor lor foarte dezvoltate. Deși nu există dovezi științifice solide care să confirme în mod definitiv această capacitate, există numeroase relatări și observații de-a lungul timpului despre comportamentul neobișnuit al pisicilor înainte de un cutremur.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

Pisicile au pernuțe ale labelor foarte sensibile la vibrații. Ele pot detecta unde seismice foarte slabe (undele P) care apar înaintea undelor mai puternice (undele S) ale unui cutremur. Aceste unde inițiale sunt greu de perceput pentru oameni, dar animalele cu simțuri ascuțite, precum pisicile, le pot simți.

Pisicile au un auz extrem de sensibil, fiind capabile să perceapă frecvențe mai înalte decât cele pe care le pot auzi oamenii. Acest lucru le poate permite să audă sunetele subterane produse de mișcările tectonice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Donald Trump, mesaj tranşant despre superstarul care o susţine pe Kamala Harris: ‘O urăsc pe Taylor Swift!’

Donald Trump, mesaj tranşant despre superstarul care o susţine pe Kamala Harris: 'O urăsc pe Taylor Swift!' Fostul preşedinte Donald Trump a atacat-o duminică pe...

Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson, a murit

Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson, a murit Tito Jackson, fratele lui Michael Jackson şi membru al legendarului grup The Jackson Five, a murit duminică....

Box office nord-american: ‘Beetlejuice Beetlejuice’, din nou pe primul loc cu încasări de 51 milioane de dolari

Box office nord-american: 'Beetlejuice Beetlejuice', din nou pe primul loc cu încasări de 51 milioane de dolari "Beetlejuice Beetlejuice", continuarea cu fantome a lui Tim...

Zelenski îi cere din nou Occidentului să autorizeze ‘distrugerea’ bazelor aeriene ruse

Zelenski îi cere din nou Occidentului să autorizeze 'distrugerea' bazelor aeriene ruse Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut încă o dată aliaților occidentali să autorizeze...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.