POTOP în Africa de Sud! 13 morţi şi numeroşi dispăruţi

Publicat:

Africa de Sud a fost din nou lovită de ploi torenţiale din cauza cărora solul a devenit suprasaturat, iar cursurile de apă au ieşit din matcă. Guvernul a declarat stare de dezastru naţional, iar armata a fost desfăşurată în anumite zone. Intemperiile afectează şapte din cele nouă provincii ale ţării, relatează AFP vineri, potrivit agerpres.

Apa a pătruns pe ferestre, în toiul nopţii, a povestit pentru AFP Khanyisile Hlekwa, care a luptat cu intemperiile pentru a-şi salva cei patru copii în timpul inundaţiilor care au provocat cel puţin 13 morţi în Africa de Sud începând de săptămâna trecută.


Citeşte şi: Maia Sandu risipeşte mitul candidaturii sale la președinția României – Black News

Anul trecut, Africa de Sud a cunoscut, aproximativ în aceeaşi perioadă a verii australe, cele mai grave inundaţii din istoria sa în regiunea Durban (sud-est). Alunecări impresionante de noroi au măturat atunci totul în calea lor. Peste 400 de persoane au fost găsite moarte, iar multe altele au fost date dispărute.

Khanyisile Hlekwa, o mamă singură în vârstă de 33 de ani, locuia într-o casă construită dintr-un amestec de pământ şi ciment, situată într-o localitate din Nkomazi, în provincia Mpumalanga (nord-est). Din locuinţă nu a mai rămas nimic.

Când furtuna a trezit-o, era deja în apă până la brâu. A ţipat după ajutor, dar vecinii erau la rândul lor captivi în apele “turbionare”.

În cele din urmă, cineva a reuşit să îi tragă afară copiii cu o frânghie. Ea a ieşit singură pe fereastră din casa scufundată, reuşind să ia cu ea doar un act de identitate. “Am crezut că o să mor”, a povestit pentru AFP.

Potrivit departamentului naţional pentru gestionarea dezastrelor, cel puţin 13 persoane au murit de la începutul ploilor, săptămâna trecută, iar multe altele sunt date dispărute.

– Izolaţi –

Khanyisile Hlekwa şi copiii ei dorm de câteva nopţi pe saltele aşezate pe podeaua din holul unei şcoli transformate în adăpost de urgenţă.

La ora prânzului, zeci de copii se aliniază la coadă. Ei primesc un castron cu terci de porumb cu roşii.

Citeşte şi: Autorităţile mexicane au descoperit 31 de cadavre în două gropi comune

“Avem aproape 1.815 familii fără adăpost. Casele lor au fost luate de ape sau inundate”, a declarat pentru AFP primarul Phindile Magugula.

În municipalitatea cu aproximativ 400.000 de locuitori, pasarele şi poduri au fost luate de ape, izolând victimele şi îngreunând operaţiunile de salvare şi de distribuţie a alimentelor.

Un elicopter tocmai a descărcat proviziile. Femeile pleacă cu pungi grele sprijinite pe cap. Personalul Crucii Roşii oferă suport psihologic.

“Unii şi-au pierdut persoane dragi, iar faptul că îşi pierd toate bunurile, fiind nevoiţi să o ia de la zero, afectează şi sănătatea mintală”, a explicat Kgesta Mothotse, reprezentantul organizaţiei în provincie.

În râul din apropiere, apa de culoare maronie continuă să curgă rapid. Un bărbat traversează periculos cursul de apă ţinând în braţe un bebeluş învelit într-o bucată de pânză. O femeie îl urmează, ajutându-se de un băţ mare.

Potrivit meteorologului Puseletso Mofokeng de la Institutul Naţional pentru Prognoze Meteorologice (SAWS), zilele următoare sunt aşteptate în continuare ploi abundente în estul ţării. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

PAS a stabilit următorii pași privind informarea cetățenilor despre referendumul din octombrie

PAS a stabilit următorii pași privind informarea cetățenilor despre referendumul din octombrie A avut loc ședința Consiliului Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)....

Chișinăul devine pentru câteva zile centrul financiar internațional

Chișinăul devine pentru câteva zile centrul financiar internațional În această săptămână, Chișinăul devine centrul financiar internațional. Circa 100 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai...

A lovit o asistentă medicală cu piciorul în spate și va sta un an după gratii

A lovit o asistentă medicală cu piciorul în spate și va sta un an după gratii Un bărbat de 30 de ani din Chișinău va...

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie din istorie, a afirmat luni serviciul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.