X

POTOP în Noua Zeelandă (VIDEO)! Sute de gospodării au fost evacuate

Sute de locuinţe au fost evacuate joi în Noua Zeelandă, în urma inundaţiilor provocate de ploile abundente, informează AFP, potrivit agerpres.

O furtună tropicală a adus până la 30 de centimetri de ploaie în unele regiuni din Insula de Sud a ţării, provocând ieşirea din matcă a râurilor.

Citeşte şi: Presa israeliană îl compară pe Viktor Orban cu Nicolae Ceauşescu! Asemănările sunt izbitoare: Naţionalism exacerbat, antisemitism şi aversiunea pentru democraţie – Black News

Condiţiile meteorologice extreme au provocat şi căderea unor copaci, blocând drumuri principale.

Starea de urgenţă a fost declarată miercuri în districtul Buller, de pe coasta vestică, precum şi în oraşul Nelson, unde 233 de locuinţe au fost evacuate după ce în doar 15 ore a căzut echivalentul unei luni de precipitaţii.

Potopul a transformat principalul râu din Nelson, Maitai, într-un torent, care a inundat casele şi străzile până la nivelul genunchilor.

Primarul oraşului, Rachel Reese, a calificat inundaţiile drept un “eveniment unic în 100 de ani”.

Sam Lagrutta, un locuitor din Nelson care a fost nevoit să îşi părăsească locuinţa în cinci minute, a descris situaţia drept “înfricoşătoare”.

“Am luat literalmente o geantă şi mi-am aruncat în ea paşaportul, portofelul şi tot ce am găsit mai important”, a declarat el pentru New Zealand Herald.

Alte 160 de locuinţe au primit ordin de evacuare pe coasta de vest a Insulei de Sud.

Citește și: Londra RESTRICŢIONEAZĂ folosirea apei

Oraşul Buller a fost afectat de inundaţii în mai multe rânduri în ultimii ani.

Insula de Nord a fost, de asemenea, afectată, trei persoane fiind rănite într-un accident rutier în Northland din cauza unui copac căzut.

Luna iulie a adus deja cele mai abundente precipitaţii înregistrate în Noua Zeelandă.

Tags: Bullerinsula de nordInsula de SudinundatiiMaitaiNelsonNorthlandNoua Zeelanda
Categorii: Știrile zilei