‘POTOPUL Al-Aqsa’: Au venit din aer, pe uscat și pe mare. Este un eșec colosal!

Publicat:

POTOPUL Al-Aqsa‘: Au venit din aer, pe uscat și pe mare. Este un eșec colosal!

O mare parte din Israel a fost trezită sâmbătă dimineață cu scene și sunete greu de imaginat ale atacurilor cu rachete, iar părți din sudul Israelului au fost trezite de focuri de armă, cu vestea de neconceput însoțită că zeci de teroriști s-au infiltrat din Gaza, notează The Times of Israel.

La 50 de ani de la războiul de la Yom Kippur, Israelul a fost supus unui atac surpriză – nu din partea armatelor arabe, ci al grupării teroriste Hamas.


Pe măsură ce atacurile cu rachete și mortiere au continuat, IDF a confirmat ceea ce se desfășura: zeci de teroriști s-au infiltrat în Israel – unii pe uscat, alții pe calea aerului cu deltaplane și, se pare, unii chiar pe mare.

Confruntări au avut loc în mai multe zone rezidențiale din sud – cu forțele speciale ale IDF năzuindu-se să se desfășoare în zonele sudice – iar rezidenților din apropierea graniței cu Gaza li sa ordonat să rămână în casele lor, cu ușile încuiate.

POTOPUL Al-Aqsa‘: Au venit din aer, pe uscat și pe mare. Este un eșec colosal!

Comisarul de poliție Kobi Shabtai a vorbit despre 21 de „scene active” din sudul Israelului.

O femeie în vârstă de 70 de ani a fost ucisă într-un atac cu rachetă, după ce au urmat alte victime, inclusiv decese.

Forțele de securitate abordează mai mulți teroriști în orașul Sderot, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. „Zezi de teroriști” erau în oraș, a raportat știrile Channel 12.

Pe fondul limitărilor cenzurii militare, sa raportat că există „îngrijorare considerabilă” cu privire la posibilitatea ca soldații și/sau civilii să fie răpiți și duși înapoi în Gaza.

Citeşte şi: Putin: R.Moldova ar trebui să urmeze calea suveranităţii şi a tradiţiilor sale

Însăși mecanica de raportare a ceea ce se desfășura a fost complicată de alertele nesfârșite despre tirurile de rachete în desfășurare, locuitorii din zeci și zeci de orașe și alte zone rezidențiale ordonați să intre în camere de siguranță.

O locuitoare a unui kibutz din sud, închisă în casa ei, a sunat la Radioul Armatei pentru a spune că oameni înarmați cutreieră kibutzul și că echipa sa de securitate încearcă să-i dea de urma.

La trei ore după ce primele rachete au fost lansate în jurul orei 6:30 a.m., Channel 12 TV a arătat ceea ce spunea că sunt oameni obișnuiți din Gaza care treceau din Fâșie în Israel, exploatând breșele din gardul de securitate.

Muhammad Deif, renumitul comandant al operațiunilor teroriste Hamas, a declarat că atacul este începutul „marii revoluții” și a fost citat de Hamas TV cerând cetățenilor arabi israelieni și celor din statele vecine să se alăture atacului. Știrile Canalului 12 au raportat că au fost emise apeluri în moscheile din Ierusalimul de Est pentru a efectua atacuri.

În timp ce forțele israeliene încercau să găsească și să înfrunte oamenii înarmați, IDF și-au declarat oficial „pregătirea pentru război” – indicând pregătirile pentru un război la scară largă în Gaza. Ministrul Apărării Yoav Gallant, promițând victoria și declarând că Hamas a făcut o „mare greșeală”, a ordonat convocarea rezervelor militare, sfera sa precisă urmând să fie determinată de amploarea crizei.

Chiar dacă șefii politici ai Israelului au început să se întrunească în consultări de urgență, cu întreaga amploare a infiltrației și a consecințelor acesteia încă în curs de desfășurare, mass-media ebraică a început să citeze oficiali anonimi care criticau eșaloanele politice și militare pentru faptul că Israelul, preocupat de argumentele interne, a avut din nou fost luat prin surprindere.

POTOPUL Al-Aqsa‘: Au venit din aer, pe uscat și pe mare. Este un eșec colosal!

„Suntem într-un război cu Gaza, pe care nu le-am cunoscut până acum”, a spus Danny Kushmaro, prezentatorul de știri TV Channel 12.

„Tot Israelul se întreabă: Unde este IDF, unde este poliția, unde este securitatea?” a fost de acord Eli Maron, fostul șef al Marinei Israeliene, alături de el în studio. „Este un eșec colosal; ierarhiile pur și simplu au eșuat, cu consecințe vaste.”

Amos Yadlin, un fost șef al informațiilor IDF, a invocat ecourile războiului Yom Kippur – un alt atac marcat de „eșecul informațiilor”, cu inamicul inițiind conflictul.

Totuși, a subliniat el, Israelul trebuie să rămână calm. Prioritatea imediată, a spus Yadlin, a fost urmărirea și tratarea tuturor teroriștilor din Israel și prevenirea extinderii conflictului pe alte fronturi, în special pe Hezbollah din nord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au demarat, sâmbătă seara, o...

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM Aproximativ 60 de case vor fi eficientizate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă...

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala...

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.