Povestea lui Lamine Yamal: puștiul de 16 ani care a îmbrăcat pelerina de erou pentru Spania

Publicat:

Povestea lui Lamine Yamal: puștiul de 16 ani care a îmbrăcat pelerina de erou pentru Spania

Lamine Yamal Nasraoui Ebana este deja vedeta Spaniei și a Barcelonei la vârsta de doar 16 ani și 11 luni. Autorul unui gol excepțional în semifinala cu Franța, Yamal a avut un sezon de admirat și a intrat în atenția multor cluburi mari, fiind considerat unul dintre cei mai promițători fotbaliști ai planetei.

Originile lui Yamal 


Povestea tânărului este demnă de o carte. S-a născut la Esplugues de Llobregat, Spania, la data de 13/07/2007, iar la scurt timp după s-a întâmplat una dintre cele mai mari coincidențe din lumea fotbalului, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

În 2007, Lionel Messi, tânărul de 20 de ani care avea să devină unul dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii și o emblemă a Barcelonei, a fost invitat la un eveniment de caritate în orașul unde a crescut Lamine, Mataro. În cadrul acestui eveniment, starul argentinian a realizat niște fotografii surprinzătoare în care apare și Yamal. Părinții copilului câștigaseră o tombolă care a permis acest lucru. Bebelușul Lamine Yamal a fost „botezat” de Messi într-o fotografie care a cucerit internetul. Tatăl său le-a postat recent pe Instagram cu textul „Începutul a două legende”.

Tatăl său este din Maroc și a încercat să-l convingă să se alăture echipei lor naționale, iar mama sa este din Guineea Ecuatorială. Steagurile celor două țări sunt inscripționate pe ghetele sale. Fotbalistul de 16 ani a ales să reprezinte Spania, fără să resimtă presiuni mari din partea părinților, potrivit ESPN. Mataro este o localitate cunoscută pentru imigrație, fapt ce explică cum Yamal a ajuns să locuiască în Spania. Aproape 20% din cei 12.000 de locuitori sunt marocani.

Într-o brutărie din Rocafonda – un cartier din Mataro, un oraș de pe coasta Barcelonei – o replică a Cupei Mondiale pare puțin cam nelalocul ei alături de produsele de patiserie. „Este pentru când nepotul meu va câștiga Cupa Mondială”, a declarat proprietarul, Abdul, bunicul lui Yamal, pentru ESPN.

Replica Cupei Mondiale nu este singurul lucru din brutăria bunicului. Un trofeu de cel mai bun marcator câștigat de Yamal în 2019 și un banner pe care sunt scrise data de 29.04.23 și minutul 83:48, care reprezintă momentul exact în care a debutat la Barça împotriva lui Real Betis, se numără și ele printre obiectele cu semnificație din acea locație.

Când înscrie, sărbătorește gesticulând numerele 304 cu mâinile. Acestea sunt ultimele trei cifre ale codului poștal din Rocafonda. Acolo se întoarce de fiecare dată când are timp liber, inclusiv în această vară, înainte de a fi chemat înapoi pentru pre-sezon, fiind locul care l-a marcat cel mai mult.

Istoria sa la echipa de club

Yamal este un produs al celebrei academii a Barcelonei, „La Masia”. Tânărul spaniol a ajuns la FC Barcelona la vârsta de 7 ani, venind de la clubul său local CF La Torreta. La „La Masia”, el a trecut prin categoriile de vârstă mai repede decât orice alt jucător din generația sa, conform FC Barcelona.

Atacantul abia începuse să joace pentru club la U19 când a fost chemat să se antreneze cu prima echipă la cererea antrenorului Xavi Hernández. În aprilie 2023, a debutat pentru prima echipă la vârsta de doar 15 ani, 9 luni și 16 zile, într-o victorie cu 4-0 împotriva lui Real Betis, devenind cel mai tânăr jucător care a reprezentat vreodată Barça. Mai târziu, pe 8 octombrie 2024, a devenit cel mai tânăr marcator din campionatul spaniol, într-o remiză 2-2 cu Granada.

După o excelentă campanie în sezonul 2022/23, Lamine a continuat cu prima echipă în pre-sezonul 2023/24 și, în ciuda faptului că a fost înregistrat cu echipa B, atacantul a devenit o prezență obișnuită în prima echipă sub antrenorul Xavi Hernandez. În sezonul recent încheiat, Yamal a înregistrat 37 de partide pentru club, în care a marcat de 5 ori și a pasat decisiv de 8 ori, fiind unul dintre cei mai periculoși jucători ai catalanilor.

Lamine Yamal se remarcă prin capacitatea sa de a dribla jucători, de a crea ocazii și prin versatilitatea sa, putând juca ca atacant, mijlocaș ofensiv sau aripă dreapta. Acest lucru a determinat clubul francez Paris Saint-Germain să facă o ofertă record de 250 de milioane de euro către conducerea Barcelonei pentru puștiul vedetă. Cu toate acestea, oficialii Barcei au refuzat orice sumă de bani în schimbul lui Lamine, în ciuda faptului că situația economică a clubului nu este cea mai bună.

Cariera la naționala Spaniei

Puștiul a ales să joace pentru naționala Spaniei, unde și-a făcut debutul pe data de 8 septembrie 2023, într-o victorie cu 7-1 împotriva Georgiei în UEFA Nations League, în care a și marcat un gol, indică Transfermarkt.

Acum, este pe val la Campionatul European din Germania și face parte dintr-o echipă tânără a Spaniei care a ajuns în finala acestui turneu sub conducerea lui Luis de la Fuente.

Lamine Yamal a fost integralist în toate cele șase partide din cadrul Euro și a avut, de fiecare dată, o contribuție semnificativă în jocul Spaniei, chiar și fără să fie decisiv. În 418 minute jucate, Yamal are trei pase de gol și o reușită, potrivit UEFA.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Eurogolul său din meciul împotriva Franței din semifinale este candidat cu drept deplin la premiul de „golul turneului”. Totodată, această reușită l-a făcut pe Yamal să devină cel mai tânăr marcator de la un turneu final de Campionat European.

Împreună cu prietenul său bun, Nico Williams, a dominat apărările adverse, fiind cel mai letal duo de la Euro 2024. Acum, Spania și Lamine Yamal așteaptă finala de duminică din Berlin. Puștiul poate să își sărbătorească ziua de naștere de pe 13 iulie cu un trofeu european ce poate fi câștigat pe 14.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.