PPE, S&D şi Renew susțin alegerea Ursulei von Der Leyen la conducerea Comisiei Europene

Publicat:

PPE, S&D şi Renew susțin alegerea Ursulei von Der Leyen la conducerea Comisiei Europene

Strasbourg – Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Reprezentanţii grupurilor PPE, S&D şi Renew şi-au reafirmat joi, în plenul Parlamentului European, susţinerea pentru ca Ursula von der Leyen să obţină un nou mandat la conducerea Comisiei Europene.

În discursul care precede supunerea la vot a candidaturii politicienei germane, liderul grupului PPE, Manfred Weber, a afirmat că este nevoie de trimiterea mesajului unei Europei unite şi hotărâte.


”Dacă vrem să apărăm democraţia, votaţi astăzi pentru Ursula von der Leyen”, a spus Weber.

El a amintit de gestionarea crizei COVID-19 şi a consecinţelor războiului din Ucraina de către actuala preşedintă a Comisiei ca argumente pentru realegerea ei. De asemenea, Manfred Weber a avertizat că miza este imensă, pentru ca politicieni ca Viktor Orban, Marine Le Pen şi Jean-Luc Melenchon să nu aibă succes în demersurile lor.

”Noi, social-democraţii europeni, vom fi un zid care se va opune extremei drepte în întreaga Uniunea Europeană”, a promis eurodeputata spaniolă Iratxe Garcia Perez, din partea grupului S&D.

”Astăzi ne întoarcem în casa democraţiei europene graţie încrederii acordate de cetăţenii UE şi suntem datori să construim Europa pe care cetăţenii au ales-o. Pe 9 iunie a câştigat Europa păcii şi a progresului”, a afirmat ea.

Garcia Perez s-a pronunţat pentru consolidarea măsurilor sociale în Europa, ea susţinând crearea unui post de comisar european pentru locuinţe şi înfiinţarea unei comisii speciale în PE în acest domeniu.

Potrivit liderului grupului ‘Patrioţi pentru Europa’, Jordan Bardella, alegerile europene au arătat că ”peste tot în Uniunea Europeană patrioţii s-au consolidat, în timp ce social-democraţii, liberalii (Renew) şi Verzii au slăbit”.

”Europenii au dat răspunsul, ei vor să rămână ceea ce sunt. (…) Fac un apel ca mandatul Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene să rămână unul singur. Grupul ‘Patrioţi pentru Europa’ se opune acordării unui nou mandat”, a încheiat Bardella.

Nicola Procaccini, reprezentant al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a anunţat că partidele naţionale componente vor vota potrivit propriei alegeri.

”Vreau să-i dezamăgesc pe cei care se aşteaptă să dăm acum indicaţii de vot partidelor din grupul nostru. Acest grup este format din partide ce nu renunţă la prerogativele naţionale. Suntem conservatori pentru că apărăm valorile pe care le-a creat Europa şi civilizaţia, dar şi pentru că respectăm prevederile tratatelor UE şi aceste tratate afirmă că alegerea preşedintelui Comisiei Europene se face de către guvernele naţionale, ţinând cont de rezultatele alegerilor europene, şi se ratifică de Parlamentul European”, a spus el.

În timpul intervenţiei eurodeputatei franceze Valerie Hayer (Renew), preşedinta PE Roberta Metsola a anunţat că a luat măsura evacuării din sala de plen a eurodeputatei Diana Iovanovici-Şoşoacă, care face parte din grupul eurodeputaţilor neafiliaţi, după ce aceasta a ţipat şi a întrerupt de trei ori dezbaterea. Măsura a fost decisă în conformitate cu regula 182, referitor la ‘Măsuri imediate’, din Regulamentul de procedură al Parlamentului European.

În intervenţia sa, reprezentanta Verzilor europeni, Terry Reintke, a lăsat să se înţeleagă că grupul pe care îl conduce va vota pentru încă un mandat al Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European. În ce condiții îi poate...

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele hotărâri CSM

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele hotărâri CSM Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea a două modificări efectuate de Parlament, în 2022, la legea cu privire...

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi

Zelenski a sosit în Marea Britanie la summit. A fost întâmpinat de Zalujnîi Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a sosit în Marea Britanie pentru summitul Comunității...

Maia Sandu, întâmpinată de premierul britanic la Summitul Comunității Politice Europene

Maia Sandu, întâmpinată de premierul britanic la Summitul Comunității Politice Europene Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost întâmpinată de premierul britanic, Keir Starmer, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.