X

Praga este indignată de ultima propunere a Germaniei

Sugestia unui ministru german ca Republica Cehă să instituie o zi a germanilor sudeţi a fost primită cu indignare luni la Praga, unde premierul ceh Andrej Babis a vorbit de o provocare, relatează dpa, potrivit agerpres.

“Consider acest lucru o provocare inacceptabilă”, a declarat Babis pentru cotidianul Pravo, adăugând că speră ca ministrul german de interne, Horst Seehofer, să nu fi vorbit serios când a emis respectiva propunere.

Citeşte şi: Grav accident de circulaţie în Brazilia: 17 oameni au murit!

Expulzarea din fosta Cehoslovacie, după al doilea război mondial, a 3 milioane de etnici germani – cunoscuţi ca germani sudeţi – constituie de multă vreme subiect de divergenţe între Praga şi Munchen, unde s-au stabilit mulţi dintre aceştia.

Horst Seehofer, fost preşedinte al landului german Bavaria (sud), cu capitala la Munchen, a participat la reuniunea anuală a germanilor sudeţi, prilej cu care s-a pronunţat pentru o normalizare a relaţiilor în acest sens, afirmând însă lucrurile nu se vor îndrepta decât atunci când cehii vor sărbători Ziua germanilor sudeţi.

Citeşte şi: ‘Prietenia’ lui Trump cu Macron S-A OFILIT!

În afară de Babis, şi alţi politicieni cehi au criticat ideea ministrului de interne german, între aceştia numărându-se şi Jan Chojka, liderul grupului parlamentar al social-democraţilor din CSSD, membru în coaliţia guvernamentală, care a afirmat că nu ar fi necesar un astfel de gest, “la atâţia ani după război”. 

Tags: Andrej BabiscehiagermaniaHorst SeehoferJan ChojkaPragasudeti
Categorii: Diaspora