Praga sfidează Moscova printr-un monument dedicat unor soldaţi sovietici controversaţi

Publicat:

Un cartier din Praga a intrat în conflict cu Kremlinul pentru că doreşte să le ridice un monument soldaţilor sovietici care, făcuţi prizonieri, au luptat alături de germani, înainte de a întoarce armele împotriva acestora în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit AFP, scrie agerpres.

Circa 23.000 de soldaţi sovietici, abandonaţi de Stalin în cursul unei încercuiri de către Wehrmacht în 1942, au trecut de partea armatei germane, sub conducerea generalului Andrei Vlasov.


Citește și : Von der Leyen: Albania şi Macedonia de Nord ‘ar fi meritat’ începerea negocierilor de aderare la UE

În mai 1945, armata lui Vlasov i-a atacat pe nemţi în cursul Revoltei din Praga, eliberând în scurt timp o parte din capitala cehă, înainte de sosirea Armatei Roşii.

Ambasada Rusiei la Praga a protestat vehement luni împotriva proiectului acestui monument, declarând că armata lui Vlasov comisese crime egalând “crime de război ale naziştilor”.

Cei mai mulţi dintre membrii armatei lui Vlasov, predaţi de Aliaţi sovieticilor, au fost trimişi în Gulag, Vlasov fiind spânzurat în august 1946.

Pavel Novotny, primarul cartierului Reporyje, din sud-vestul Pragăi, şi-a reafirmat intenţia de a ridica monumentul, într-o scrisoare adresată preşedintelui rus Vladimir Putin.

“Nu stă în puterea dumneavoastră să ne împiedicaţi să construim un memorial pentru 300 de soldaţi care au murit aici luptând împotriva naziştilor”, a scris el.

Armata lui Vlasov merită acest omagiu, a subliniat primarul pentru AFP.

Soldaţii săi “au auzit la postul de radio ceh cererea de ajutor în 5 mai (1945) şi au alergat pentru a ajuta Praga şi au luptat cu naziştii timp de trei zile, înainte ca Armata Roşie să sosească”, a amintit el.

Citește și : Papa Francisc a numit un nou director financiar la Vatican

Preşedintele Cehiei, prorusul Milos Zeman, l-a susţinut pe primar, potrivit purtătorului său de cuvânt, Jiri Ovcacek. “Putem avea un memorial dedicat Armatei Vlasov”, a scris preşedintele pe contul său de Twitter.

Decizia definitivă asupra acestui proiect urmează a fi luată luna viitoare.

Problemele privind monumentele dedicate Armatei Roşii au constituit frecvent obiectul unor tensiuni cu diplomaţia rusă în ţările Europei de Est, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.