X

Praga vrea să scoată de pe agenda reuniunii miniştrilor energiei din UE plafonarea preţurilor la gazul rusesc

Republica Cehă vrea să scoată de pe agenda reuniunii extraordinare de vineri a miniştrilor energiei din UE propunerea de plafonare a preţurilor la gazul rusesc, a indicat miercuri ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, potrivit căruia aceasta ar fi un instrument politic, nu o soluţie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Miniştrii energiei din statele UE ar urma să discute vineri modalităţile de calmare a preţurilor la energie, în creştere explozivă după ce Rusia a oprit cea mai mare parte a livrărilor de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de UE în urma invaziei ruse în Ucraina.

Citește și: Belgia a identificat 726 de cazuri confirmate de variola maimuţei de la începutul epidemiei

Republica Cehă, în calitate de deţinătoare a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, ajută la orientarea discuţiilor.

Potrivit agenţiei cehe de ştiri CTK, Sikela a afirmat, în faţa unei comisii a Senatului, că Praga va încerca să scoată această opţiune de agenda reuniunii de vineri.

‘Nu este o propunere constructivă, din punctul meu de vedere. Este mai mult o altă cale de a sancţiona Rusia decât o soluţie reală la criza energiei în Europa’, a afirmat Sikela, citat de agenţia CTK.

‘Şi nu dorim să pregătim şi mai multe sancţiuni acum, ci mai degrabă să rezolvăm situaţia energiei’, a adăugat el.

Miniştrii europeni vor examina mai multe opţiuni, printre care plafonarea preţului la gazul importat, plafonarea preţului la gazul utilizat pentru producerea de electricitate sau scoaterea temporară a centralelor pe gaz din sistemul actual al UE de stabilire a preţurilor la electricitate.

Alte propuneri vor viza plafonarea preţului electricităţii produse în centralele care nu funcţionează pe gaz, şi furnizarea de lichidităţi traderilor de energie pentru a acoperi depozitele pe care trebuie să le constituie în condiţiile volatilităţii pieţei.

Citește și : Letonia intenţionează să reintroducă serviciul militar obligatoriu

Comisia Europeană a anunţat luni că o plafonare a preţului la gazul rusesc prin conductă se va afla printre propunerile sale. Franţa este favorabilă stabilirii unui preţ maxim la gazul rusesc, a indicat luni preşedintele Emmanuel Macron.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat miercuri ideea europenilor de a plafona preţul gazului rusesc, numind-o ‘stupidă’. El spus că aceasta va duce la creşteri de preţuri şi că cererea mondială de energie rusească este ridicată.

Tags: comisia europeanaEmmanuel MacrongazeJozef SikelarusiaVladimir Putin
Categorii: Diaspora