Precipitaţiile severe din Parcul Naţional Yosemite atenuează seceta, dar perturbă habitatele animalelor sălbatice

Publicat:

După o iarnă cu furtuni de proporţii epice în California, faimoasele cascade din Parcul Naţional Yosemite şi-au recăpătat aspectul lor spectaculos, lacurile sale sunt pline, iar stratul de zăpadă care s-a depus în Munţii Sierra Nevada din apropiere a depăşit cu mult media multianuală, informează Reuters, potrivit agerpres

În California, un stat federal american grav afectat de secetă, aceste veşti reprezintă un motiv de sărbătoare, însă experţii în faună sălbatică avertizează că episoadele de vreme severă alimentate de schimbările climatice pot, de asemenea, să modifice habitatele mult prea repede pentru ca animalele sălbatice să poată să se adapteze.


Citește și : TRAGEDIE feroviară în Grecia! Un şef de gară a fost ARESTAT!

“Aceste extreme au afectat peisajul, vieţuitoarele sălbatice şi pe noi”, a declarat Beth Pratt, director regional al Federaţiei Naţionale pentru Faună din California.

Beth Pratt studiază vieţuitoarele sălbatice din Valea Yosemite de 25 de ani, inclusiv peste 400 de specii de vertebrate care trăiesc în acest parc naţional cu o suprafaţă de 3.100 de kilometri pătraţi.

Unul dintre cei mai mici rezidenţi studiaţi de ea este tritonul de California, o mică salamandră portocalie cu pielea aspră şi granulată. În 2022, Beth Pratt era îngrijorată că nivelurile scăzute ale apei din râul Merced, care traversează parcul naţional, vor duce la secarea unor bălţi sezoniere în care acest triton îşi depune ouăle. În acest an, îngrijorările ei au fost spulberate – ea a văzut mai mulţi tritoni din această specie în timpul unei vizite recente.

Totuşi, după o serie de furtuni severe – supranumite “râuri atmosferice” – care au dus la inundaţii extinse, au provocat alunecări de teren şi au ucis cel puţin 20 de oameni în această iarnă, Beth Pratt se teme acum că prea multă apă va perturba acest ecosistem.

“Când ai la dispoziţie o perioadă de şase săptămâni în care acest lucru se întâmplă zilnic, animalele sălbatice pur şi simplu nu pot să îşi schimbe habitatul atât de repede”, a adăugat ea. Furtunile din această iarnă nu vor pune capăt nici secetei istorice din California, întrucât niciuna dintre ele nu a ajuns într-un punct cheie din punct de vedere hidrologic – bazinul fluviului Colorado.

În cei 27 de ani petrecuţi ca ranger, Scott Gediman a declarat că nu a văzut niciodată atât de multă zăpadă şi apă pe timp de iarnă în acest parc naţional.

Oricât ar fi de încântaţi vizitatorii parcului Yosemite de cascadele sale spectaculoase, furtunile au dus la acumularea unui strat gros de zăpadă în Munţii Sierra Nevada, supranumiţi uneori “rezervorul îngheţat” al Californiei.

Potrivit unor măsurători realizate de Departamentul Resurselor de Apă din California pe 1 februarie, stratul de zăpadă la nivel statal a fost aproape dublu faţă de media pentru această perioadă a anului. Zăpada asigură aproximativ 30% din nevoile de apă din California.

Însă schimbările climatice echivalează cu extreme climatice şi, pe măsură ce California se confruntă cu secete tot mai severe şi valuri de căldură, meteorologii se aşteaptă ca anii cu vreme ocazional umedă să fie excesiv de ploioşi.

“Schimbările climatice nu sunt ceva la care ne aşteptam”, a spus Beth Pratt. “Ne confruntăm cu ele aici, mai ales în regiunea Sierra Nevada din California, unde suntem la kilometrul zero, din cauza climatului nostru mediteraneean”, a adăugat ea.

Citește și : Armata rusă susţine că a respins un atac ‘masiv’ cu drone în Crimeea

Zonele cu climat mediteraneean, caracterizate prin ierni ploioase şi veri secetoase şi fierbinţi, sunt deosebit de vulnerabile în faţa schimbărilor climatice.

“Nu ne dorim ca oamenii să vină în Parcul Yosemite şi să nu vadă cascadele sale în anii viitori pentru că nu am avut zăpadă din cauza schimbărilor climatice. Vrem să conservăm aceste locuri atât pentru noi, cât şi pentru viitor. Însă modificarea climei distruge lent chiar şi locurile cele mai bine protejate de pe planetă”, a adăugat Beth Pratt.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.