X

Se pregăteşte de azil? Carles Puigdemont îşi angajează avocat belgian

Avocatul belgian Paul Bekaert a anunţat luni că fostul şef al executivului catalan Carles Puigdemont s-a aflat în Belgia şi că acesta a devenit clientul său. Bekaert nu a putut confirma dacă lucrează cu Puigdemont la o solicitare de azil, informează Reuters, potrivit agerpres.

“Pot confirma că (fostul premier catalan) Carles Puigdemont m-a desemnat drept reprezentantul său legal, el aflându-se în prezent în Belgia”, a declarat Bekaert pentru Reuters, într-o convorbire telefonică. “Sunt avocatul său în caz că are nevoie de mine. Momentan, nu există dosare specifice pe care să le pregătesc pentru el”, a mai spus Bekaert, care îşi desfăşoară activitatea în localitatea flamandă Tielt, în vestul Belgiei.

Citeşte şi: Liderii separatişti catalani sunt acuzaţi de ‘rebeliune’ şi ‘răzvrătire’. Carles Puigdemont riscă 30 de ani de puşcărie!

Fostul şef al executivului catalan a sosit luni la Bruxelles, după ce duminică secretarul de stat belgian pentru migraţie şi azil, Theo Francken, membru al partidului separatist flamand N-VA, a sugerat că Puigdemont poate cere ‘azil politic’ în Belgia.

Potrivit EFE, Bekaert a fost şi avocatul presupusei militante a ETA, Natividad Jáuregui, pe care Belgia a refuzat s-o predea Spaniei după trei mandate de arestare emise de Audienţa Naţională (tribunalul însărcinat cu dosare complexe, inclusiv cele referitoare la securitatea naţională a Spaniei – n.r.), în 2004, 2005 şi 2015. Citând ziarul L’Echo, EFE relatează că Puigdemont şi Bekaert s-au întâlnit luni seară la Bruxelles, unde fostul lider catalan a luat legătura şi cu alţi avocaţi, în cadrul unei vizite organizate de fostul şef al biroului guvernului catalan la Bruxelles, Amadeu Altafaj, destituit şi el de guvernul central spaniol.

 

Tags: avocatBelgiaCarles PuigdemontcataloniaPaul BeckaertspaniaTheo FranckenTielt
Categorii: DiasporaȘtirile zilei