Prejudecăţile sexiste sunt ‘înrădăcinate’, nu s-a înregistrat nicio ameliorare în ultimii zece ani

Publicat:

Nu s-a înregistrat niciun progres în ultimii zece ani în ceea ce priveşte reducerea prejudecăţilor sexiste, “înrădăcinate” în societăţi, în pofida campaniilor pentru drepturile femeilor, printre care MeToo, a deplâns luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP, potrivit agerpres.

Atât la bărbaţi, cât şi la femei, “normele sociale bazate pe prejudecăţi de gen sunt larg răspândite în întreaga lume: aproape 90% din populaţie au cel puţin o prejudecată” sexistă dintre şapte trecute în revistă de Programul pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (PNUD).


Citeşte şi: Contraofensiva Ucrainei a început. Obiectivele ei nu sunt strict militare – Black News

Aceste “prejudecăţi sunt răspândite la bărbaţi şi la femei, ceea ce sugerează că ele sunt profund înrădăcinate şi influenţează bărbaţii şi femeile în grade similare”, continuă raportul.

Folosind date ale World Values Survey – proiect internaţional asupra evoluţiei valorilor şi credinţelor în lume – în 80 de ţări ce însumează 85% din populaţia lumii, PNUD a actualizat Indicele său de norme sociale de gen (GSNI) ce integrează dimensiunile politică, economică şi legată de educaţie şi de integritatea psihică.

Acest indice nu prezintă “nicio ameliorare a prejudecăţilor la adresa femeilor în ultimul deceniu”, “în pofida unor importante campanii mondiale şi locale pentru drepturile femeilor”, printre care campania MeToo, subliniază PNUD.

De exemplu, aproape jumătate din populaţia mondială (49%) consideră în continuare că bărbaţii sunt lideri politici mai buni decât femeile şi doar 27% sunt de părere că este esenţial pentru democraţie ca femeile să aibă aceleaşi drepturi ca bărbaţii.

Aproape jumătate din populaţie (46%) consideră că bărbaţii au mai mult dreptul la un loc de muncă şi aproape tot atâţia (43%) că bărbaţii sunt cei mai buni directori de companii.

Un sfert din populaţie consideră, de asemenea, justificabil ca un bărbat să bată o femeie şi 28% sunt de părere că studiile superioare sunt mai importante pentru bărbaţi.

Toate aceste prejudecăţi constituie “obstacole” pentru femei şi duc la “încălcări” ale drepturilor lor.

“Dacă nu vom ataca aceste norme sociale de gen, nu vom ajunge la egalitatea bărbaţi-femei, nici la obiectivele de dezvoltare durabilă”, a atenţionat raportul.

Această stagnare a prejudecăţilor intervine într-un context de declin al dezvoltării umane în general, legat în special de pandemia de COVID-19.

Citeşte şi: Privite de la Kiev, atuurile și slăbiciunile Europei sunt dureros de vizibile – Black News

“Normele sociale ce limitează drepturile femeilor aduc de asemenea prejudicii societăţii în ansamblul ei, frânând progresul dezvoltării umane”, a comentat într-un comunicat Pedro Conceicao, directorul Biroului PUND de Raport asupra dezvoltării umane.

“Toată lumea va avea de câştigat dacă libertatea şi puterea femeilor vor fi garantate”, a insistat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, va ajunge în perioada următoare la Chișinău. Vizita va avea loc în...

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat...

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM Circa 1800 de studenți au absolvit miercuri Universitatea Tehnică a Moldovei. La evenimentul de înmânare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.