X

Prelungirea interdicției aeriene impusă Kurdistanului este o decizie ‘politică’ (directoarea aeroportului din Erbil)

Decizia guvernului irakian de a prelungi cu trei luni interdicţia legăturilor aeriene între regiunea autonomă Kurdistan şi străinătate este una ‘politică’, a afirmat marţi directoarea aeroportului internaţional din Erbil, Talar Faiq Saleh, relatează AFP.

Blocada care vizează aeroporturile din Erbil şi Souleimaniyeh a fost decisă la sfârşitul lunii septembrie, la câteva zile după un referendum privind independenţa organizat de regiunea autonomă kurdă, contrar anunţului Bagdadului, care a declarat ilegal acest scrutin, conform agerpres.

”Este vorba de o decizie politică şi interdicţia nu va fi ridicată fără un acord politic între Bagdad şi Erbil”, capitala Kurdistanului irakian, a declarat presei Talar Faiq Saleh, care a subliniat că în cursul unor reuniuni cu responsabili ai aviaţiei civile şi ai Ministerului Transporturilor de la Bagdad nu au fost sesizate diferenţe şi nu există vreun ‘obstacol fără soluţie’.

Citește și : Anchetă privind o plângere de uzurpare de proprietate a hotelului Trump din Panama

Purtătorul de cuvânt al biroului premierului irakian a indicat că ‘nu a fost stabilită o dată pentru ridicarea interdicţiei’.

Guvernul federal irakian a prelungit cu trei luni interdicţia asupra legăturilor aeriene între regiunea autonomă Kurdistan şi străinătate.

Această blocadă, care vizează aeroporturile Erbil şi Souleimaniyeh, a fost decisă la sfârşitul lunii septembrie, la câteva zile după controversatul referendum privind independenţa Kurdistanului irakian, consultare populară organizată de către administraţia din Erbil – capitala regiunii autonome – fără acordul Bagdadului, care a calificat acest scrutin drept ilegal. Interzicerea zborurilor era în vigoare până miercuri, 28 februarie.

Tags: bagdadBlocadaErbilKurdistanregiunea autonomăTalar Faiq Saleh
Categorii: Sinteze