Premieră în Europa: Institutul Pasteur din Paris a reuşit să cultive noul coronavirus, ‘un progres major’

Publicat:

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris au reuşit să izoleze şi să cultive tulpini ale noului coronavirus, o premieră în Europa care reprezintă ”un progres major” în căutarea unui vaccin şi a unui tratament, informează vineri AFP, scrie agerpres.

”O gamă întreagă de cercetări este posibilă” prin depăşirea acestei etape, a explicat vineri Arnaud Fontanet, directorul Departamentului de sănătate globală de la Institutul Pasteur, în cadrul unei conferinţe de presă.


Citește și : Traficul aerian, deviat în Israel, din cauza unor exerciţii antibalistice

”Este vorba despre un virus foarte dificil de izolat. Chinezii au reuşit să izoleze o tulpină, o echipă australiană a reuşit în această săptămână, iar noi suntem primii din Europa”, a spus el.

Cercetătorii au folosit probe prelevate de la primele cazuri confirmate de coronavirus în Franţa, vineri, 24 ianuarie, care au fost inoculate în celule deja cunoscute pentru a permite multiplicarea altor coronavirusuri din apropiere. Unele probe nu au dat rezultate, însă în cazul altor două probe de la acelaşi pacient, ”încă de luni” o mare parte din celule au fost distruse, ”sugerând prezenţa virusului”, ceea ce s-a confirmat prin analiză, a detaliat Sylvie van der Werf de la Centrul naţional de referinţă pentru virusuri respiratorii de la Institutul Pasteur.

Cultivarea acestui nou virus, apărut în decembrie în oraşul Wuhan, în centrul Chinei, îl face ”acum disponibil pentru cercetare”, a explicat organizaţia de cercetare.

Astfel, se va putea testa eficacitatea ”moleculelor antivirale cunoscute”, vor putea fi realizate modificări ”cu scopul de a propune un candidat la vaccin”, sau va putea fi studiat modul de funcţionare pentru a ”identifica călcâiul lui Ahile, ceea ce ar permite dezvoltarea strategiilor terapeutice” şi crearea unor noi tratamente.

Citește și : Avionul cu britanicii evacuați din orașul chinez Wuhan a ajuns în Marea Britanie

Analiza anticorpilor prezenţi la pacienţii infectaţi cu virusul va face de asemenea posibilă ”dezvoltarea unui test serologic adaptat pentru depistarea infecţiei” pe o scară mai mare.

Spre deosebire de testul de diagnostic rapid, care caută direct virusul şi nu anticorpii, acest test serologic este important ”pe termen mai lung”, a explicat Sylvie ban der Werf. El va face posibilă aflarea, ”printre persoanele care au fost în contact” cu virusul, a ”proporţiei care ar fi putut fi infectată fără a dezvolta simptome”, ceea ce va oferi ”date mai precise asupra capacităţii de transmitere a acestui virus”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.