Premieră la ONU: SUA votează împotriva unui proiect de rezoluţie anual privind înălţimile Golan

Publicat:

Statele Unite s-au opus vineri, pentru prima dată, unui proiect de rezoluţie anual al ONU prin care se cere Israelului să renunţe la ocupaţia înălţimilor Golan, informează Reuters. Până acum, în fiecare an, reprezentantul SUA la Naţiunile Unite s-a abţinut de la vot,potrivit Agerpres.

Teritoriul sirian de circa 1200 de km pătraţi a fost ocupat în mare parte de Israel în timpul războiului din 1967. Statul israelian a anexat ulterior o parte din înălţimile Golan, dar decizia unilaterală nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Anual, Organizaţia Naţiunilor Unite votează o rezoluţie privind “înălţimile Golan ocupate”, care declară “nulă şi neavenită” impunerea jurisdicţiei israeliene în zona respectivă.


Citește și : Viktor Orban apreciază susţinerea majorităţii naţionale şi a politicienilor din România

Anul acesta, proiectul de rezoluţie a fost aprobat cu 151 de voturi pentru, 14 abţineri şi două voturi împotrivă – Israel şi SUA. Rezoluţia urmează să fie adoptată oficial luna viitoare.

Ministrul israelian al securităţii publice, Gilad Erdan, a afirmat că decizia Washingtonului este “extrem de importantă” şi că “nicio persoană sănătoasă la minte nu poate crede că (înălţimile Golan) trebuie date lui Assad (n. red. – preşedintele sirian, Bashar al-Assad) şi Iranului” – stat care, reaminteşte Reuters, a sprijinit puterea de la Damasc în războiul civil din Siria.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, anunţase de joi că “Statele Unite nu se vor mai abţine când ONU se angajează în votul anual inutil privind înălţimile Golan” şi apreciase într-un comunicat că “rezoluţia este pur şi simplu părtinitoare împotriva Israelului. Mai mult, atrocităţile pe care continuă să le comită regimul sirian dovedesc că acesta nu este apt să guverneze pe nimeni”.

Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, a declarat în septembrie că se aşteaptă ca Israelul să păstreze pentru totdeauna teritoriul anexat.

Citește și : Bulgaria: Vicepremierul Valeri Simeonov a demisionat

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.