Premieră spectaculoasă la gara de tren din Bălți: „Temă pe acasă” de Nicolae Dabija

Publicat:

Premieră spectaculoasă la gara de tren din Bălți: „Temă pe acasă” de Nicolae Dabija

Premieră cu casele închise, astăzi, la Bălți. Pe peronul Gării de tren „Pământeni” va avea loc premiera piesei „Tema pentru acasă”, montată după romanul lui Nicolae Dabija, în regia lui Ciprian Răcilă. Spectacolul este bazat pe o istorie de dragoste, plasată în contextul zilei de 28 iunie 1940 și ororilor gândite să distrugă sorți, urmare a anexării Basarabiei și Bucovinei de Nord la Uniunea Sovietică.

Pentru a reconstitui și reda momente tragice, care împart istoria neamului în până la și după 28 iunie 1940, platoul spectacolului este chiar gara din oraş, iar în program va fi muzică live interpretată de elevii Colegiului de Muzică din Bălți. Teatrul „Vasile Alecsandri”  a montat spectacolul „Tema pentru acasă” în baza  romanului cu același titlu de Nicolae Dabija. Piesa  cuprinde o reconstituire a scenelor unei crime împotriva umanității comise în acea perioadă: arestări, execuții, torturi, foamete și deportări în Siberia.


Spectacolul „Tema pentru acasă” prezintă povestea de dragoste dintre Mihai, un profesor de literatură română, și fosta sa elevă, Maria. În mare parte, acțiunea are loc în Gulag, cea mai înfricoșătoare închisoare a regimului comunist. Timp de șapte zile, cei doi îndrăgostiți luptă cu greutăți de nedescris, dar își dovedesc dragostea unul față de celălalt.

„Piesa este menită să  provoace reflecții profundă asupra trecutului tragic al poporului. Prin arta și lectura emoțională a textului, actorii naționalului bălțean vor încerca să transmită publicului oroarea și durerea acelor timpuri, precum și importanța înțelegerii lor pentru cultura memoriei” – menționează Ina Ilașciuc-Ungureanu, directoarea Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți. Sursa menționează că biletele la spectacol s-au epuizat deja, iar doritori sunt încă mulți.

Premiera spectacolul „Tema pentru acasă” are loc cu începere la ora 21.00 pe peronul Gării de tren „Pământeni” sau „Bălți-oraș”. Din toamna, acesta va fi jucat pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul

Putin pregăteste un portavin mamut pentru a înfrunta Occidentul Rusia plănuiește un superportavion masiv de 100.000 de tone, „Storm II“, pentru a înfrunta Occidentul... dar...

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, este politicianul favorit să-l...

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.