Premierul albanez pledează la Berlin în favoarea lansării negocierilor de aderare a ţării sale la UE

Publicat:

Respingerea perspectivei ca Albania să devină într-o zi membră a Uniunii Europene poate alimenta radicalizarea musulmană din acest stat balcanic, ceea ce ar pune în pericol stabilitatea regională, a avertizat miercuri premierul albanez Edi Rama, transmite Reuters, conform agerpres.

Aflat la Berlin pentru a pleda în favoarea lansării negocierilor de aderare a ţării sale la UE, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a recomandat statelor membre iniţierea acestui proces, Edi Rama i-a condamnat pe politicienii europeni care încurajează sentimentele antimusulmane, numindu-i “investitori în radicalizare”.


Citește și : RFF: Presa din România s-a transformat într-un instrument de propagandă politică

El a avertizat totodată că Rusia susţine de asemenea radicalizarea musulmanilor din Albania şi a făcut apel la UE să “nu lase altor ţări” spaţiu de manevră. Rusia ar putea exploata o blocare a perspectivei europene pentru Albania, a menţionat premierul albanez, adăugând că presupusa ingerinţă rusă în alegerile din 2016 din Muntenegru s-ar putea repeta şi în alte părţi în Balcani.

Premierul albanez a insistat că ţara sa nu are alternativă la integrarea europeană. “E ca atunci când te căsătoreşti: celor doi nu li se poate cere mai mult decât angajamentul de a fi împreună pentru tot restul vieţii”, a spus el. “E important ca idealismul nostru legat de Europa să nu fie luat drept naivitate”, a menţionat el.

“Statistic, Albania este o ţară majoritar musulmană, dar aş spune că religia principală în Albania este Europa”, a declarat Rama.

Edi Rama are prevăzută pentru miercuri o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a afirmat săptămâna trecută că blocul comunitar trebuie să accepte noi membri din Balcanii de Vest, pentru a evita riscul unui nou război în regiune, notează Reuters. Totuşi, o serie de guverne din UE sunt precaute în acest sens, fiind preocupate de rezervele populaţiei faţă de primirea în bloc a unor state mai sărace.

Citește și : Interpol şi Europol anuță destructurarea a aproape 50 de reţele responsabile de trafic cu alimente contrafăcute

În acelaşi timp, din Marea Britanie până în Ungaria, partidele populiste au câştigat teren electoral invocând pericolul pe care l-ar reprezenta intensificarea imigraţiei musulmane, iar stagnarea salariilor a fost atribuită deschiderii pieţelor occidentale ale muncii faţă de noile state membre cu venituri mai mici.

Mai mult, deşi oficialii europeni au salutat progresele înregistrate de Albania în ce priveşte întărirea independenţei justiţiei, combaterea corupţiei şi consolidarea democraţiei, mulţi de la Bruxelles atrag atenţia asupra devierilor de la democraţie constatate în Ungaria şi Polonia după ce au aderat la UE, în 2004, aminteşte Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.