Premierul armean a numit un nou şef al Statului Major al armatei

Publicat:

Premierul armean Nikol Paşinian a anunţat miercuri numirea unui nou şef al Statului Major al armatei după demisia predecesorului acestuia, aflat în centrul gravei crize politice cu care se confruntă Armenia în ultimele săptămâni, informează AFP, potrivit agerpres.

La sfârşitul lui februarie, Nikol Paşinian a ordonat destituirea şefului Statului Major Onik Gasparian, acuzându-l de tentativă de lovitură de stat, după ce acesta din urmă ceruse demisia premierului. Ordinul lui a fost respins de două ori de către preşedintele Armen Sarkisian, înainte de a intra în cele din urmă în vigoare în mod automat, după 15 zile, aşa cum prevede legislaţia armeană.


Citește și : Partidul lui Merkel vrea ‘să pună batista pe țambal’ în scandalul măștilor sanitare

Paşinian este acuzat de trădare de ţară de către opoziţie, după ce a acceptat în noiembrie un acord de pace propus de Moscova, acord care a consfinţit o înfrângere umilitoare în faţa Azerbaidjanului în regiunea separatistă Nagorno Karabah.

Manifestaţiile în care se cere demisia lui Nikol Paşinian s-au înmulţit de la sfârşitul lui februarie, mai ales după apelul lui Gasparian la demisia lui.

Miercuri, Paşinian “i-a cerut preşedintelui Armen Sarkisian să-l numească pe general-locotenentul Artak Davtian ca nou şef al Statului Major”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a guvernului, Noune Ghevorghian.

Gasparian a anunţat că a sesizat justiţia pentru a contesta decizia premierului. “Pentru a asigura supremaţia Constituţiei şi legii în Armenia (…), am făcut apel la un tribunal administrativ”, a declarat generalul Onik Gasparian într-un comunicat. “Voi continua să servesc patria mea şi poporul armean”, a dat el asigurări, reiterând că “soluţionarea crizei actuale nu va fi posibilă decât după demisia premierului şi organizarea de alegeri legislative anticipate”.

Citește și : UK nu pune ‘bețe-n roate’ exporturilor de vaccin

În faţa riscului unui dezastru, armata armeană a cerut în noiembrie, după şase săptămâni de lupte, acceptarea unui acord de încetare a focului care implica importante pierderi teritoriale şi desfăşurarea de forţe de pace ruse în regiune.

Chiar dacă a păstrat cea mai mare parte din Nagorno-Karabah, Armenia a pierdut oraşul simbolic Şuşa, precum şi o serie de teritorii azere ce înconjoară regiunea. Războiul din Nagorno-Karabah s-a soldat până acum cu 6.000 de morţi, adaugă AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină – capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse Explozia unei maşini în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.