X

Premierul australian vrea să-i trimită în Noua Zeelandă pe refugiaţii aflaţi în detenţie

Solicitanţii de azil aflaţi în detenţie în Australia ar urma să preluaţi de Noua Zeelandă, potrivit unei propuneri luate în considerare de premierul australian Scott Morrison, informează miercuri agenţia de presă Xinhua, potrivit agerpres.

Morrison şi-a moderat poziţia sa dură privind refugiaţii care au încercat să vină în Australia la bordul unor ambarcaţiuni şi ia în calcul oferta premierului neo-zeelandez Jacinda Ardern de a reloca 150 de solicitanţi de azil aflaţi în prezent în detenţie pe perioadă nedefinită pe insula Nauru.

Citeşte şi: Închisoarea Guantanamo rămâne deschisă cel puţin 25 de ani

Aceasta marchează o schimbare semnificativă faţă de atitudinea de până acum a şefului executivului australian, după ce Scott Morrison a fost, atunci când deţinea funcţia de ministru pentru protecţia frontierelor, artizanul Operaţiunii Frontiere Suverane (OSB), planul guvernului de la Canberra pentru a opri sosirea solicitanţilor de azil în Australia.

Totuşi, oferta Noii Zeelande ar fi acceptată de către guvern dacă va fi pusă în aplicare o ‘interdicţie pe viaţă a vizei’, ceea ce ar împiedica solicitanţii de azil să primească vreodată o viză australiană, chiar şi dacă ei ar dori să viziteze Australia ca turişti.

Citeşte şi: Israelul închide două puncte de trecere în Fâşia Gaza

Ministrul australian al afacerilor interne, Peter Dutton, a avertizat în luna iunie că un ‘simplu act de compasiune’ ar putea periclita realizările OSB.

Partidul Laburist australian (ALP, de opoziţie) şi Verzii australieni s-au opus interdicţiei vizei, ceea ce complică misiunea guvernului de la Canberra de a trece proiectul de lege prin parlament.

Tags: australiaazilcanberrainsula NauruNoua ZeelandarefugiatiScott Morrison
Categorii: Știrile zilei