X

Premierul britanic: Hamas nu vorbeşte în numele poporului palestinian

Premierul britanic Rishi Sunak i-a transmis luni preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că poziţia Londrei rămâne aceea că gruparea militantă Hamas nu vorbeşte în numele poporului palestinian, transmite Reuters. El a anunţat totodată majorarea cu o treime a ajutorului umanitar acordat de Regatul Unit palestinienilor.

”Premierul a reiterat poziţia Regatului Unit că Hamas nu vorbeşte în numele palestinienilor obişnuiţi. Mai general, premierul şi preşedintele Abbas au convenit că întreaga comunitate internaţională trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a rupe spirala violenţei în Israel şi teritoriile palestiniene ocupate. Prim-ministrul a afirmat că Regatul Unit continuă să sprijine soluţia cu două state – un stat palestinian care să co-existe alături de un Israel în siguranţă şi protejat”, indică un comunicat al biroului şefului executivului britanic.

Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Sunak a declarat în Camera Comunelor că cel puţin şase cetăţeni britanici au fost ucişi de Hamas şi alţi 10 sunt încă daţi dispăruţi.

Armata israeliană a actualizat luni de la 155 la 199 numărul persoanelor luate ostatice de teroriştii Hamas. Într-un atac terorist de amploare lansat în 7 octombrie asupra unor localităţi din sudul Israelului, militanţii Hamas au ucis peste 1.400 de persoane, majoritatea civili. Pe de altă parte, riposta armatei israeliene contra teroriştilor palestinieni s-a soldat până acum cu moartea a peste 2.800 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza.

Premierul britanic a anunţat totodată majorarea cu o treime, adică încă 10 milioane de lire sterline (11,5 milioane de euro), a ajutorului umanitar acordat de Regatul Unit palestinienilor, a consemnat AFP.

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

“Trebuie să susţinem poporul palestinian pentru că şi ei sunt victime ale Hamas”, a declarat în parlament Sunak, adăugând că, în opinia sa, “trebuie absolut să susţinem dreptul Israelului de a se apăra”, dar răspunsul acestuia “trebuie să fie în cadrul dreptului internaţional”.

Tags: hamasMahmoud AbbasRegatul UnitRishi Sunak
Categorii: ExterneȘtirile zilei