Premierul Bulgariei dorește “normalizarea” relaţiilor UE cu Turcia

Publicat:

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a exprimat vineri dorinţa preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene de ”normalizare” a relaţiilor cu Turcia vecină, ”fără a ascunde problemele”, relatează AFP.

”Trebuie să normalizăm relaţiile cu Turcia”, a estimat Borisov într-o conferinţă de presă comună la Sofia cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, marcând lansarea oficială a preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, conform agerpres .


Borisov a salutat din nou acordul privind migraţia încheiat în martie 2016 între Turcia şi UE, ”foarte important pentru Europa” şi care a determinat ”o reducere puternică” a fluxurilor migratorii.

Citește și : Kosovo vrea să pună batista pe ţambal în ceea ce priveşte crimele de război. UE se opune ferm

Bulgaria are o frontieră terestră cu Turcia lungă de 259 de km şi o minoritate de 700.000 de etnici turci, originari din Imperiul Otoman.

Ankara bate cu insistenţă la porţile UE de decenii şi s-a declarat ”obosită” de atâta aşteptare, dar relaţiile dintre cele două părţi s-au deteriorat puternic, îndeosebi după tentativa eşuată de puci din iulie 2016 din Turcia.

La rândul său, Juncker a reiterat că Turcia se îndepărtează ”cu paşi mari” de Europa odată cu represiunea care a urmat după puciul eşuat.

”Vom vedea care sunt progresele, dar nu va exista nici un progres atât timp cât vor fi jurnalişti în închisorile turceşti”, a declarat Juncker.

”Credem că Turcia este un partener important al Turciei pe numeroase teme, precum refugiaţii, terorismul, economia, energia”, declara cu puţin timp mai înainte ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, în faţa presei.

”Trebuie să ameliorăm relaţiile (cu turcii) fără să ascundem problemele”, a declarat dna Zaharieva, evocând statul de drept şi sistemul judiciar. ”Este de preferat să se discute cu onestitate despre relaţiile pe care noi trebuie să le avem cu ei, deoarece (armata turcă) este cea de-a doua mare armată din NATO”, a adăugat şefa diplomaţiei bulgare.

În cursul recentei vizite a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la Paris, omologul său francez, Emmanuel Macron, i-a propus ”un parteneriat” cu UE, ”în loc de aderare”, în scopul de a menţine ”ancorarea” Turciei în Europa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.