X

Premierul chinez Li Qiang, într-o vizită de patru zile în Rusia şi Belarus

Premierul chinez Li Qiang, într-o vizită de patru zile în Rusia şi Belarus

Premierul chinez Li Qiang efectuează vizite în Rusia şi Belarus în această săptămână – de marţi şi până vineri -, anunţă luni Ministerul chinez de Externe, relatează AFP.

Li Qiang urmează să participe în cadrul acestui mini-turneu la a ”29-a reuniune între şefii de Guvern chinez şi rus”, precizează într-un comunicat ministerul.

Această vizită intervine în contextul unei consolidări a cooperării ecinomice şi diplomatice între Beijing şi Moscova.

Parteneriatul strategic dintre cele două ţări s-a aprofundat de la începutul inaziei ruse în Ucraina, pe care Rusia nu a condamnat-o niciodată.

Beijingul se prezită drept o parte neutră în acest conflict şi susţine că nu livrează nicio armă vreuneia dintre părţi.

Însă americanii şi europenii îi acuză pe chinezi că le oferă cu regularitate ruşilor  – vizat de sanţciuni importante din Occident – o susţinere economică crucială în efortul rus de război.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a efectuat anul trecut două zivite în China şi a promis în decembrie să fie ”un partener fiabil al Chinei”.

Belarusul depinde puternic de susţinerea politică şi financiară a Rusiei, iar teritoriul belarus a fost folosit amplu în manevre ruseşti împotriva Ucrainei de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

El a devenit în iulie membru al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (OCS), un grup în plină creştere, din care fac parte China, India, Rusia şi ţări din Asia Centrală, care au ambiţia să fie o contrapondere a Occidentului.

Tags: în Rusia şi Belarusîntr-o vizită de patru zileLi QiangPremierul chinez
Categorii: ExterneȘtirile zilei