X

Premierul croat deplânge deficienţele de reacţie în spaţiul NATO, după prăbuşirea la Zagreb a unei drone militare

Premierul croat a acuzat sâmbătă deficienţele de reacţie în spaţiul aerian al NATO, după prăbuşirea la Zagreb a unei drone militare lansate “pe teritoriul Ucrainei” şi a făcut apel la “întărirea cooperării” în cadrul Alianţei, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Este evident că reacţia nu a fost bună, nici estimarea nivelului pericolului, nici comunicarea cu celelalte ţări de manieră promptă şi rapidă (…) Este vorba despre un incident care nu trebuie să se repete”, a declarat şeful guvernului croat, Andrej Plenkovic, cu prilejul vizitei la locul căderii dronei.

Citește și : Putin trimite mercenari sirieni în Ucraina

“Este un test care trebuie să ne permită tuturor să învăţăm mult şi să reacţionăm mult mai bine”, a adăugat el.

Drona s-a prăbuşit joi seară într-un parc aflat la 6 km de centrul Zagrebului, lângă un campus universitar care găzduieşte 4.500 de studenţi şi la circa 200 de metri distanţă de un cartier rezidenţial, fără a face victime. Circa 40 de maşini aflate într-o parcare au fost avariate.

Potrivit liderului croat, este vorba despre un Tupolev Tu-141 Strizh, o dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică utilizată în anii 1970 şi 1980. Lung de 14 metri, acest dispozitiv cântăreşte peste 6 tone.

“Lansat de pe teritoriul Ucrainei”, dispozitivul a străbătut spaţiul aerian al României şi al Ungariei, înainte de a se prăbuşi la Zagreb, după “şapte minute de zbor” în Croaţia, potrivit lui Plenkovic.

“Nu ştim cui îi aparţine (…) părţile rusă şi ucraineană afirmă că nu este a lor”, a explicat el, adăugând că elemente care vor fi descoperite în timpul anchetei vor permite să se obţină acest răspuns.

Premierul croat a făcut apel la “întărirea şi intensificarea cooperării” în acest gen de situaţii în cadrul Alianţei. Potrivit autorităţilor croate, dispozitivul aerian s-a aflat în spaţiul aerian ungar timp de circa 40 de minute, fără ca Croaţia să fie alertată.

Citește și : OMS cere Ucrainei să DISTRUGĂ agenţii patogeni de mare risc

“Este spaţiul aerian al NATO, român, bulgar şi croat, şi nu mai putem tolera o astfel de situaţie. Ea nu trebuie să se repete. Era vorba despre o ameninţare evidentă la care ar fi trebuit să reacţionăm”, a declarat Plenkovic.

Un responsabil al NATO a declarat vineri pentru AFP că “apărarea aeriană şi antirachetă integrată (a Alianţei – n.r.) a urmărit traiectoria unui obiect care apoi s-a prăbuşit la Zagreb”.

Tags: Andrej PlenkovicCroatiaNATOZagreb
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina